Szélesvásznú történelem

2024.05.25. 16:18

A magyarok sírva röhögtek ezen a filmen

1997-ben mutatták be Tímár Péter korszakos közönségsikerét, a 60-as évek Kádár-rendszerének egyszerre nosztalgikus, és közben annak görbetükröt tartó Csinibabát. A musicalbe oltott maró szatíra kulisszatitkairól a Szélesvásznú történelem legújabb adásában Zavaros Eszter és Csatári Bence a Csinibaba színészeivel beszélget.

MW

A Csinibaba méltán az egyik legjobb szocializmusról készült magyar film

Forrás: NFI

A Hír TV Szélesvásznú történelem című műsorában Csatári Bence és Zavaros Eszter ezúttal Igó Éva és Fesztbaum Béla színművészeket látta vendégül, akik együtt szerepeltek Tímár Péter 1997-es Csinibaba című filmjében - írja a Magyar Nemzet.

 A mozgóképes mű a rendezőre jellemző virtuóz technikával készült, korábbi alkotásainak továbbgondolt, simára csiszolt megoldásaival (lásd például korábban az Egészséges erotikát, a Moziklippet vagy a Csapd le csacsit), ahol Tímár lassított és gyorsított felvételek tetszőleges váltakozásával ért el kifejezetten rajzfilmszerű hatást. A film mindeközben a korszak örökzöld slágereit dolgozta fel hatásos módon: a cselekményt ezeknek a daloknak a laza láncolata, kifordított, már-már parodisztikus szövegértelmezései pedig még inkább felerősítik a Csinibaba görbetükörjellegét.

A Csinibaba még ma is az ötödik a rendszerváltás után bemutatott magyar filmek rangsorában
Forrás: TMDb

A Csinibaba és a szocializmus hazugságai 

Miként a rendező korábbi munkái a 80-as évek nyomott szocializmusáról festettek megdöbbentő hitelességű korleletet a humor nyelvével, úgy a Csinibaba az ’56 utáni véres megtorlásokat követő egyezkedés időszakába kalauzol. Fellebbenti a fátylat a rendszer kétarcúságáról, miközben a kosztümök, a zenei betétek (Fényes Szabolcs, Nádas Gábor, Ullmann Ottó, Majláth Júlia, Hajdú Júlia, sorolja a nagy neveket a műsorban Csatári Bence történész) és

az elrugaszkodott képi megoldások révén a hamis nosztalgia képeit is felfesti az országról. Arról a Magyarországról, ahol mindenki boldogan issza a Bambit, hallgatja a táskarádiót, dolgozik a gyárakban, de a szocializmus ajándékai ellenére a fiatalok azért legszívesebben dobbantanának innen Helsinkibe – bárhol is legyen az.

Fesztbaum Béla szerint a 90-es évek közepére, végére a társadalom meggyőződött róla, hogy a szocializmus már nem fog visszajönni, s bár a történelem feldolgozására talán kevesebb film vállalkozott, mint amennyit a téma kimeríthetetlensége megkívánt volna (ne felejtsük el, hogy a 90-es években lényegében összeomlott a magyar filmfinanszírozási rendszer, és számos egyéb problémával is csak ekkor szembesült a szakma), a Csinibaba az egyik legfontosabb ezen alkotások között. Mint fogalmazott, először lehet felszabadultan kinevetni a korszakot.

Erre egyszerűen szüksége volt az akkori magyar társadalomnak, hogy valaki ezt a korszakot így, pont ebben a formában feldolgozza, a magasságaival, a mélységeivel, a humorával, és a tragikumával együtt, ami szintén mélyen és gazdagon benne van a filmben, miközben nagyon sokat nevettünk rajta.

A színészek különös, bábszerű mozgását a rendező úgy érte el, hogy hol lassabban, hol gyorsabban vette fel a jeleneteket. A szereplők először felmondták a szövegüket, majd a forgatáson ezt játszották vissza nekik más sebességben, vezetve a szájmozgásukat – olvasható az Alapfilmek oldalán. A kisdobos Edét alakító színész erről a következőképpen nyilatkozott a Szélesvásznú történelem adásában:

A stílusjegyévé vált a filmnek, amit természetesen forgatni nem volt mindig a legegyszerűbb, ámde mindig nagyon szórakoztató volt. Hogy ez hogy fog kinézni, az valóban csak Péter fejében állt össze.

 

 Igó Éva és Fesztbaum Béla a Szélesvásznú Történelem legújabb adásában
Forrás: HírTV

Igó Éva elárulta, hogy ő szerinte elsősorban azért került bele a filmbe, mert Reviczky Gáborral a mai napig nagyon jó párost alkotnak, érzik és ismerik egymást, ahogy a színésznő fogalmazott, egy húron pendülnek.

Mivel a Csinibaba nagyon is Tímár Péter-es témafelvetésekkel és technikával dolgozik, kevesen tudják, hogy a Márton Gyula Bambi szalmaszállal című novellájából készült filmet eredetileg nem ő rendezte volna, de a projekt végül szerencsésen megtalálta, s korábban a rendező is úgy nyilatkozott, hogy nagyon hálás ezért.

Különösen, hogy a Csinibaba a szakmai elismerések (a Magyar Filmszemle fődíja) mellett kiugró közönségsiker is lett, a bemutatásakor 550 ezer ember váltott rá mozijegyet, amivel ma is az 5. helyen szerepel a rendszerváltás után bemutatott magyar filmek rangsorában.

Igó Éva a filmmel kapcsolatban külön kiemelte Andorai Péter karakterét, aki a Sztálin-szobor mutatóujjával bolondítja a nőket, akik ezt természetesen mind félreértik, ám a férfi végül mégis talál egy olyan nőt, aki gondolkodott ezen, és hozzá hasonlóan ki is meri mondani ’56-ot. Andorai karaktere megdobálta Horthyt, Szálasit, Rákosit, és most éppen Kádárt készül megdobálni.

Ez a szerelem. Talál egy nőt, akivel egy szinten vannak, egy szinten gondolkodnak, és egy szinten titokban a rendszer ellenségei, mert sokan voltak ilyenek. Egészen különleges sorsok.

 

Érdemes lesz tehát a tévéképernyők elé ülni, a Csinibaba 20 órától, a Szélesvásznú történelem aktuális epizódja 22 órától lesz látható a Hír TV műsorán.

Az eredeti cikket ITT tudja elolvasni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!