Nagyvárad

2023.09.03. 14:00

Falak közé űzték Szent László szobrát

Az alkotásnak a király által alapított város főterén lett volna a helye.

MW

Szent László király frissen felállított lovas szobra a nagyváradi várban

Forrás: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye/ Facebook

Talapzatára került Szent László király bronzszobra a nagyváradi várban. Kedden viszont egyedül Böcskei László nagyváradi római katolikus püspök és Florin Birta polgármester helyezett el koszorút a félreeső helyen felállított alkotásnál.

A nyilvánosság nélkül zajló avatás azért sikeredett ilyen „diszkrétre”, mert a városalapító szobrának felállítása kisebb hisztériát váltott ki a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) nevű párt berkeiben. A román többségű váradi önkormányzat olyannyira félt a provokációtól, hogy közleményben csitította le a sovinisztákat, akik attól tartottak, hogy a magyar király szobra visszakerül a városközpontba, az egykori Szent László térre. Oda, ahol valóban állnia kellene.

2015-ben a város magyarsága ugyanis petíciót indított, hogy az átalakítás előtt álló nagyváradi főtéren ismét állhasson egy Szent Lászlót formázó szobor. Az eredetileg itt álló gyalogszobrot ugyanis Trianon után elmozdíttatta a megszálló román hatalom. A 8000 kézjeggyel támogatott beadványt – amelyet román lakosok is aláírtak – viszont Ilie Bolojan, a város akkori elöljárója lesöpörte az asztalról. Ezután vetődött fel az a megalkuvó gondolat, hogy középkori mintára inkább a várban állíttassék fel Szent László lovasszobra.

A botrányos körülmények között felújított impozáns nagyváradi főtérre végül egyetlen magyar műalkotást sem helyeztek ki. Az egykori Szent László teret történelemhamisító módon „teleszórták” román szobrokkal, semmibe véve a helyi magyarság akaratát.

A szoborállítás körüli huzavonát a 2017-es Szent László-emlékév egyik legfontosabb kiadványa, a Szent László és Nagyvárad régi képeslapokon című történelmi album dolgozta fel izgalmas részletekbe menően.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában