Petőfi 200 Emlékév

2022.11.30. 22:28

A költő erről ódát zengene: Petőfi-likőr és Pilvax-szelet készült Bács-Kiskunban

Az elmúlt hónapokban két, a költő nevét viselő gasztronómiai kuriózummal rukkoltak elő Bács-Kiskun megyében. Kiskőrösön likőr készült, amelynek felhasználásával Soltvadkerten egy csodálatos ízvilágú süteményt álmodtak meg. Ezt Petőfi is megénekelné!

Két gasztronómiai különlegességgel is tisztelegnek Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója előtt

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Forradalmi bódulat: Petőfi-likőr

A korabeli feljegyzések szerint Petőfi Sándor előszeretettel fogyasztott egy úgynevezett fűszeres mokkakávét, amely tulajdonképpen egy különleges eljárással, ánizs és fahéj felhasználásával készített kávélikőr volt. Ennek a hagyományőrző, de a mai emberek szájíze szerint készült változatát készítette el a kiskőrösi Kunság-Szesz Zrt. 

A különleges süteményt megálmodó és szó szerint kisütő cukrászcsapat és  a Petőfivé átszellemült Bánföldi Szilárd színművész
Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat felkérte a vállalatot, hogy, a 200 éves évfordulóra rukkoljon elő egy különlegességgel. Így készült el a bicentenáriumi év hivatalos italának kikiáltott Pilvax-likőr, amely 

33 százalékos alkoholtartalmával és kávés ízvilágával Petőfiék forradalmi szellemiségét eleveníti meg. 

Édes költemény: Pilvax-szelet

Ezzel az italkülönlegességgel "bolondították" meg azt a szintén az emlékév jegyében született, Pilvax-szelet névre keresztelt süteményt, amely a soltvadkerti Szent Korona Cukrászda jóvoltából készült el, ugyancsak az önkormányzat felkérésére.

A Petőfi-likőr az alapanyaga a Pilvax-süteménynek
Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

Mivel a több mint 50 éves cukrászda falain már lenyomatott hagyott a történelem, örömmel vállalták el ezt a felkérést, amelynek eredménye egy csokoládés és mandulalisztes rétegen nyugvó, bourbon vaníliás és kávés mousse lett, meglepetés ropogós réteggel a tetején. Mindez sós karamellel, kolumbiai csokoládés glazinggel és roppanós kávés meringue-gel díszítve.

A Petőfi 200 Emlékévre készült sütemény alig egy hónapja kóstolható, de már az édesszájúak egyik nagy kedvence lett. Készítői arról beszéltek, valami olyat szerettek volna alkotni, ami megállja a helyét a mai piacon, de mégis hagyományőrző és régmúltat idéző édesség formájában.

Attól függetlenül, hogy egy kávés süteményről van szó, mégsem hivalkodó, és a visszajelzések alapján azoknak is kiváltképp elnyerte a tetszését, akik a hagyományos kávéfogyasztástól tartózkodnak, tehát mindenkinek bátran ajánlják. 

Petőfi Sándor életének fontos és szeretett állomása volt az Alföld, azon belül is a Duna-Tisza köze, szűkebb értelemben a mai Bács-Kiskun vármegye területe, így a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat kiemelten fontosnak tartotta azt, hogy méltó módon emlékezzen meg a megye legjelentősebb alakjának, hazánk egyik legjelentősebb költője születésének 200. évfordulójáról.

A Petőfi 200 Emlékév keretein belül mostanáig közel félszáz program valósult meg megyeszerte, a Bács-Kiskun Megyei Petőfi Emlékbizottság pedig mindent megtesz annak érdekében, hogy minél több színes, nívós esemény övezze a bicentenáriumot.

Petőfi Sándor 1823. január 1-jén született Kiskőrösön, az Országgyűlés pedig tavaly döntött arról, hogy a 2022/23-as esztendőt Petőfi-emlékévvé nyilvánítja, az egyik legnagyobb, legismertebb és máig az egyik legnépszerűbb költőnk születésének 200. évfordulója alkalmából. Ehhez kapcsolódóan a Bács-Kiskun Megyei Talpra Magyar! Program céljai között van a nemzettudat, a magyar összetartozás és a Bács-Kiskun megyei identitás, valamint a közép-európai együttműködés erősítése, a magyar hős példaképének kialakítása, a Petőfi brand létrehozása és az emlékéven átívelő, maradandó beruházások létrehozása.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!