Régészet

2020.08.17. 19:56

Megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak kutatása

Antropológusok és régészek közreműködésével hétfőn megkezdődött a Mohácsi Nemzeti Emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálata – tájékoztatott a területet kezelő és az emlékhelyet fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága (DDNPI).

Snell György püspök, a Szent Jobb őre köszöntőt mond a királyi ereklyénél a mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen tartott megemlékezésen 2016. augusztus 28-án.

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Az intézmény közleményében emlékeztetnek arra, hogy a korábban megtalált öt, a mohácsi csatával kapcsolatos tömegsír feltárását, illetve részleges régészeti vizsgálatát a régész és antropológus szakemberek már elvégezték 1960-ban, illetve 1976-ban.

A csontokat akkor konzerválták és visszatemették, hogy később egy újabb feltárással részletes vizsgálatot végeznek rajtuk

idézték fel a DDNPI közleményében.

Mint írták, az emlékhely öt tömegsírja közül a héten a harmadik számú feltárása és tudományos vizsgálata kezdődött meg antropológusok és régészek közreműködésével. A munkálatok során a tömegsírt felnyitják, a csontvázakat különválasztják, azokat osztályozzák és antropológiai morfológiai vizsgálatukat, valamint régészeti leletmentésre is sor kerül.

A feltárás célja, hogy a hős katonák fél évezreddel a csatát követően méltó módon kapják meg a végtisztességet.

Hozzátették: emellett el szeretnék érni, hogy a Mohácsi Nemzeti Emlékhely a nemzeti kegyeleti szempontoknak megfelelően egy teljesen új interaktív kiállítás keretében így a legújabb antropológiai, régészeti, történészi kutatások eredményeit felhasználva mutassa be a látogatóknak a magyarság egyik legfontosabb, sorsfordító történelmi eseményét.

A feltárás során az emlékhely továbbra is fogad látogatókat, a jelen lévő régész szakemberek tájékoztatják az érdeklődőket a munkálatokról

jelezték a kommünikében.

A DDNPI tavaly decemberben közölte, hogy a pécsi központú Janus Pannonius Múzeum régészei és a Magyar Természettudományi Múzeum antropológusai a nemzeti park kezdeményezésére, az Agrárminisztérium támogatásával végzik el az emlékhely tömegsírjainak tudományos vizsgálatát, a munkálatok pedig az akkori tájékoztatás szerint egészen 2025-ig zajlik.

Borítókép: Snell György püspök, a Szent Jobb őre köszöntőt mond a királyi ereklyénél a mohácsi csata 490. évfordulója alkalmából a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen tartott megemlékezésen 2016. augusztus 28-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában