Vihar és holdfény

2020.01.08. 15:07

Új műsort indít a Bartók Rádió Beethoven emlékére

Bősze Ádám sorozatában a humor és tragikum váltja egymást, míg kirajzolódik előttünk egy emberibb Beethoven.

Ludwig van Beethoven (1770-1827), musicien allemand, composant la "Missa solemnis", par Karl Joseph Stieler (1781-1858). Bonn, maison de Beethoven. RVB-03063

Forrás: AFP / COLLECTION ROGER-VIOLLET / ROGER-VIOLLET

Ludwig van Beethoven születésének 250. évfordulója alkalmából új ismeretterjesztő műsort indít január 12-től vasárnaponként a Bartók Rádió Vihar és holdfény – 33 variáció Beethoven életére címmel. A műsor alapját az a nyilvános zene- és kultúrtörténeti előadássorozat adja, amelyet a MOM Kulturális Központ szervezésében Bősze Ádám tart a Lóvasúton.

A produkció és a belőle készülő, 33 részből álló, közvetlen hangulatú rádióműsor a zenetörténet egyik legnagyobb zsenijeként emlegetett művész életét járja körül, kíséri végig, természetesen zenei illusztrációkkal, bejátszásokkal.

„Megpróbálom azt a környezetet – az akkori kulturális, társadalmi, gazdasági viszonyokat – megrajzolni, amiben Beethoven a nagy műveit megalkotta. Kicsit olyan, mintha megfognám a hallgató kezét és odavinném a 18. század végére, a 19. század elejére és bemutatnám, milyen is volt Beethoven a járókától indulva: a személyisége, az emberi viszonyai. Beethovenre még mindig úgy tekintünk, mint egy megközelíthetetlen bronzszoborra, akinek az alakját mítosz lengi körül. Ezt próbálom ledönteni és közelebb hozni magamhoz és a hallgatókhoz is őt, emberibbé tenni” – mesélte Bősze Ádám, aki ebben a sorozatban igyekszik nagyon őszintén bemutatni a zeneirodalom egyik meghatározó alakját.

Senki ne lepődjön meg tehát, hogy ezúttal nem egy szokványos ismeretterjesztő műsorról lesz szó, hanem a tematikában a kultúrtörténeti, zenetörténeti részek mellett olyan témák is felbukkannak, mint például, hogyan volt Beethoven mérges, miként vezette a háztartást, mit csinált a pszichológusnál, papnál vagy éppen milyen volt a 19. századi zseninek koncertet szervezni. Bősze Ádám sorozatában a humor és tragikum váltja egymást, míg kirajzolódik előttünk egy emberibb Beethoven.

Az adások a Médiaklikk oldalán, valamint podcastként is visszahallgathatóak lesznek.

Vihar és holdfény – 33 variáció Beethoven életére január 12-től vasárnaponként a Bartók Rádión 10 óra 30 perctől.

Borítókép: Ludwig van Beethoven

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában