1 millió műtárgy

2018.01.10. 12:10

Százötven éves a Jósa András Múzeum

A jubileum alkalmából 2018-ban három kiállítással várják a látogatókat, köztük a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kincset bemutató vándortárlatával.

Az idén ünnepli fennállásának 150. évfordulóját a nyíregyházi Jósa András Múzeum. Az ország egyik legrégebbi múzeuma csaknem 1 millió műtárgynak ad otthont.

A nyíregyházi megyei múzeum gazdag régészeti gyűjteményét a kiváló régészként, orvosként ismert Jósa András alapozta meg, és az intézmény jelenleg csaknem egymillió műtárgynak ad otthon – ismertette az intézmény történetét Rémiás Tibor igazgató, hozzátéve, hogy a kiállítóhelyen található műtárgyak mintegy 90 százalékát a régészeti anyag képezi, emellett történeti, néprajzi, valamint képzőművészeti gyűjteménnyel is rendelkeznek.

Mint mondta, az intézményhez tartozik Nyíregyháza másik fontos múzeumi létesítménye, a Sóstói Múzeumfalu, ahová évente 65 ezer látogató érkezik.

Az igazgató kitért arra, hogy a jubileum alkalmából 2018-ban három kiállítással várják a látogatókat, köztük a Magyar Nemzeti Múzeum Seuso-kincset bemutató vándortárlatával. A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstkincse Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár, Kecskemét, Miskolc után lesz látható Nyíregyházán a Jósa András Múzeumban március 27. és április 15. között.

Közlése szerint jelenleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében megvásárolt erdélyi tallérgyűjteményekből látható tárlat a múzeumban február végéig.

A Fejedelmeink mesés kincsei című kiállítás törzsanyagában az erdélyi fejedelmek által vert ezüsttallérokat és aranydukátokat láthatja a közönség.

Az erdélyi fejedelemség 150 éve alatt 12 pénzverdében készültek ezek a csodálatos tallérok – ismertette az igazgató. Az arany- és ezüstpénzek, valamint a verőtövek mellett a kiállításon megtekinthető néhány korabeli erdélyi fegyver – díszsodronying, huszár félvért és sisak, díszszablya, díszbuzogány – , amelyeket a Magyar Nemzeti Múzeum kölcsönöz a tárlatra.

A bemutatóhoz interaktív múzeumpedagógiai program kapcsolódik, ezen János Zsigmondtól II. Rákóczi Ferencig az erdélyi fejedelmeket ismerhetik meg az érdeklődők.

Címkék#kincsek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában