Krimi

2022.10.21. 01:22

Magára hagyta autista gyerekét egy anya – az erkélyen keresztül szabadították ki a lakásból

Tört magyarsággal beszélő kisfiú tárcsázta a segélyhívót, és elpanaszolta, hogy édesanyja több napra elutazott és a lakásba zárta őt. Négy rendőr sietett a gyerek segítségére, akit tűzoltók közreműködésével hoztak le a társasház második emeletéről az erkélyen keresztül.

Forrás: Rendőrség

Fotó: Fülöp Máté

A rendőrök komolyan vették a furcsa bejelentést és azonnal a helyszínre mentek, hogy leellenőrizzék, amit a kisfiú mondott. A Magdolnanegyed egyik új építésű társasházában meg is találták. Előzőleg magát hétéves óvodásnak mondta és tört magyarsággal elmesélte, hogy egyedül van otthon, mert az anyukája „elment repülőzni” és csak három nap múlva tér vissza. A családnevét nem tudta megmondani – olvasható a Zsaru Magazin Facebook- bejegyzésében.

– A helyszínen kiderült, hogy az utca és a házszám stimmelt, de a gyerek rosszul adta meg az emelet és a lakás számát, illetve azt sem közölte, hogy a két lépcsőház közül melyikben keressük  – idézte fel Gombos László őrnagy, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság szolgálatirányító parancsnoka. – A bejutás nehézkes volt, egy hazaérkező lakó engedett be minket. Ezután kettéváltunk. Én az A, Darnyi Szabolcs főtörzszászlós pedig a B lépcsőházban ment fel a megadott emelet és ajtó alatti ingatlanhoz, de csengetésünkre és kopogtatásunkra senki sem reagált. A szomszédoknál is próbálkoztunk, és egymástól függetlenül 

megtudtuk, hogy a két lakás közül egyikben sem él anya a gyerekével. Szerencsére gyorsan kiderítettük, hogy az egyik második emeleti apartmanba költözött nemrég egy nő és egy kisfiú. Odamentünk, bekopogtunk, és hamarosan kiszólt egy gyerekhang. Miután tisztáztuk, hogy ő telefonált, az ajtón keresztül elmondtam neki, hogy a rendőrségtől vagyunk, és azért jöttünk, hogy segítsünk neki.

Ekkor ért a helyszínre egy másik tagállomás.
– A 16 ponton záró páncélajtó kiemelése a katasztrófavédők számára is nehéz lett volna – vette át a szót Kárpáti Tibor zászlós, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja. – Mégis 

azt kértük a tevékenységirányítási központ munkatársától, hogy küldjön tűzoltókat a helyszínre, mert felismertük, hogy a belső udvarról létrákkal elérhető az erkély.

Társa közben lement a lépcsőház földszintjére.

Fotós: Fülöp Máté / Forrás: Rendőrség

– A lakásnál nem volt névtábla, és bár a számozás alapján az ingatlanhoz tartozó postaládát megtaláltam, de név nem volt rajta – mondta Varga Alexandra hadnagy, a VIII. Kerületi Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályának szabálysértési előadója. – A fiúcska az édesanyját a keresztnevén emlegette, viszont az ő családnevét sem tudta. Így is keresgélni kezdtünk a Facebookon, de nem találtunk rá. Érdekes módon a lakók nem tudtak a nőről használható személyleírást adni, nem nagyon látták. Csak abban voltak biztosak, hogy a gyereket az erkélyen már látták.
Megérkeztek a tűzoltók létrákkal.

– Mielőtt felmásztunk, elmondtuk a gyereknek, hogy azért megyünk fel hozzá, hogy a segítségünkkel könnyebben le tudjon jönni. Nyugodt volt, az is maradt.

Hárman is felmentünk, de mielőtt lehoztuk volna, kerestünk a lakásban valamit, egy hivatalos levelet, hogy lássuk a bérlő nevét – folytatta Gombos László. – Hamar előkerült egy ilyen irat, és a nő nevét rögtön továbbítottuk a központba.
Egri Judit törzszászlós, ügyeletes operátor 

az elérhető nyilvántartásokban utánanézett, és megtalálta az északmacedón állampolgár anyukát, egy órával később pedig telefonon is elérte. A nő Budapesten tartózkodott, elmondása szerint mosodába ment, és két órával később haza is ért.

Ekkor a gyerek már lent volt.
– A fiúcska kedves, közvetlen és együttműködő volt, de a vele való kommunikáció kihívást jelentett – vázolta Varga Alexandra. – Nekünk is elmondta, hogy az anyukája „elment repülőzni”, de nem tudtuk meg tőle, ezt hogy érti. Átváltott angolra, de azon a nyelven sem adott érthető választ. Más körülmények is arra utaltak, hogy sajátos nevelési igényű gyerek lehet, ezért a továbbiakban nem kérdezgettük, csak szóval tartottuk. Adtunk neki folyadékot, banánt, és együtt vártuk meg az anyukáját.

A gyerek 15 óra után hívta a 112-t, az édesanyja fél 7-re ért haza, és elmondta, hogy a fia autista. A zsaruk bevitték a VIII. Kerületi Rendőrkapitányságra, ahol kiskorú veszélyeztetése miatt eljárás indult ellene. Ennek időtartamára a kisfiút a gyermekjóléti szolgálat vette védelmébe.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában