Fontos témák

2023.12.18. 23:18

Nagy Márton megbeszélést folytatott Törökország ipari és technológiai, valamint kereskedelmi miniszterével

Orbán Viktor miniszterelnök meghívására Budapesten tartják hétfőn a Magyar-Török Felső Szintű Stratégiai Együttműködési Tanács ülését, amelyen részt vesz Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter is. Az esemény margóján a miniszter megbeszéléseket folytatott Mehmet Fatih Kacirral, Törökország új ipari és technológiai miniszterével, valamint Ömer Bolattal, Törökország kereskedelmi miniszterével - tájékoztatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) az MTI-t közleményben.

MW

Orbán Viktor miniszterelnök (j5) és Recep Tayyip Erdogan török elnök (b5) plenáris tárgyalása a Karmelita kolostorban 2023. december 18-án. Mellettük Lantos Csaba energiaügyi miniszter (j), Lázár János építési és közlekedési miniszter (j2), Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter (j3), Pintér Sándor belügyminiszter (j6), Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (j7) és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter (j8)

Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Benko Vivien Cher

A szaktárca ismerteti: az egyeztetés során a felek  áttekintették az aktuális gazdasági és gazdaságpolitikai folyamatok mellett a török-magyar ipari és kereskedelmi kapcsolatokban rejlő jövőbeli fejlesztési lehetőségeket.

A megbeszélésen hangsúlyozták a gazdasági kapcsolatok fontosságát és az ipari és kereskedelmi együttműködések jelentőségét.

A gazdaságfejlesztési miniszter kiemelte, hogy ilyen nehézségek sújtotta időkben törekedni kell a partnerségre, a tiszteletteljes, józan együttműködések kialakítására. Magyarország arra törekszik, hogy a keleti és nyugati tőke és technológia találkozási pontja legyen.

A közlemény szerint a felek kölcsönösen elhivatottak a gazdasági-kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése és diverzifikálása iránt, kiemelt figyelmet fordítva többek között a kölcsönös befektetésösztönzésre, az építőipari szektorra, a harmadik országokban történő együttműködésre, a zöld átállásra.

A GFM ismerteti: a török-magyar kapcsolatok erősségét jelzi, hogy Törökország 2022-ben Magyarország 21. kereskedelmi partnere volt, a két ország közötti áruforgalom 3,5 milliárd dollárt tett ki. 2022-ben Magyarország 3 legfőbb exporttermékét a közúti járművek (a teljes kivitelünk 25 százaléka), a villamos gépek, készülékek és műszerek, valamint ezek villamos alkatrészei adták.

Hazánkban közel 100 török cég közel kétezer munkavállalót foglalkoztat, a jövőben újabb több száz további munkahely jöhet létre a török befektetéseknek köszönhetően.

A miniszterek megállapították, hogy a két ország közötti gazdasági és kereskedelmi együttműködést mélyíteni és szélesíteni szükséges, elsősorban az energetika, a logisztika, a gyógyszeripar, az építőipar, a mezőgazdaság és élelmiszeripar területein, ezért az egyeztetések a jövőben is folyamatosak maradnak - tájékoztatott a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában