Ítéletidő

2023.08.07. 17:07

Milliárdos károkat okoztak a viharok

Az elmúlt hetek extrém időjárása miatt milliárdos nagyságrendű veszteségre számítanak a biztosítók – közölte a Groupama és az Allianz az MTI-vel.

MW

A viharban kidőlt fát távolítanak el az útról tűzoltók Nagykanizsán 2023. június 23-án

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az első augusztusi hétvége viharai az előbbi hetekéhez képest is pusztítóbbnak bizonyultak, 

már hétfő délig közel 2500 bejelentés érkezett a Groupama Biztosítóhoz.

A kárbejelentések alapján a szombati és vasárnapi felhőszakadásai különösen Budapestet, illetve Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyéket érintették legsúlyosabban. 

A lakásbiztosítási bejelentések túlnyomó többsége beázások miatt érkezett, az özönvízszerű esőzések pincéket árasztottak el vagy a tetőkön keresztül okoztak beázásokat a lakóingatlanokban 

– írta a Groupama. 

A biztosítótársaság arra számít, hogy a hétvégi viharok miatti kárbejelentések száma a következő napokban tovább nő, elérheti az öt-hatezret is.
A Groupama Biztosító közleményében arra is kitért, hogy az elmúlt hetekben folyamatosan érkeznek a bejelentések az extrém időjárás okozta károkkal kapcsolatban: 

június vége óta közel 10 ezer lakásbiztosítási kárbejelentés érkezett a társasághoz, ezekkel kapcsolatban a kifizetések meghaladják az 1 milliárd forintot. Hozzátették, hogy az idei nyári viharokkal kapcsolatos kárbejelentések várhatóan meghaladják majd a 16 ezret, kárértékük pedig a kétmilliárd forintot.

Az Allianz Hungária Zrt.-hez hétfőn délután 2 óráig

több mint 2200 kárbejelentés érkezett a hétvégi viharos időjáráshoz kapcsolódóan, többnyire vihar és villámcsapás másodlagos hatása miatt.

 A leginkább érintett területek Budapest és környéke, valamint Északkelet-Magyarország. 

Villámlás Salgótarján felett 2023. augusztus 5-én hajnalban
Fotó: Komka Péter / Forrás: MTI

A károk értéke előzetes becslés szerint közel 250 millió forint.

A következő napokban a biztosító további kárbejelentésekre számít. A nagy mennyiségű kárbejelentés és a további esőzések a kárrendezés elhúzódását eredményezhetik, éppen ezért az Allianz azt javasolja ügyfeleinek, hogy éljenek az online kárbejelentés lehetőségével.

Az Alfa Biztosító vasárnap délután azt közölte, hogy csaknem kétezer kárbejelentés érkezett augusztus első napjaiban a társasághoz, és még legalább 5700 további esetre számítanak. Becslésük szerint a teljes kárérték elérheti a 650 millió forintot. Hozzátették: a július utolsó három hetét végigkísérő viharok, kisebb-nagyobb jégverések 7 ezer kárbejelentést eredményeztek. A várható összes kár július 10. és augusztus 5. között elérheti a 730 millió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában