Budapest Eurázsia Fórum

2022.09.19. 16:00

Matolcsy György: az együttműködés a növekedés titkos receptje

A jelenlegi globális viszonyok között a párbeszéd jelenti a megújulás és a fejlődés útját, a széles körű együttműködés a fenntartható gazdasági növekedés „titkos receptje” – erről beszélt Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a Budapest Eurázsia Fórum 2022 című rendezvényen hétfőn Budapesten.

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke megnyitja a Budapest Eurázsia Fórum 2022 konferenciát a Magyar Nemzeti Bank Budai Központjában 2022. szeptember 19-én

Forrás: MTI

Fotó: Szigetváry Zsolt

A konferenciát megnyitó beszédében megjegyezte: a fenntarthatóság érdekében fel kell gyorsítani a zöld átmenetet és a digitális átállást, továbbá „a tudás, a tehetség és a technológia fúziójára” kell fektetni a hangsúlyt.

A világgazdaság jövője múlik azon, hogy az emberiség képes-e tanulni a múlt hibáiból, továbbá hasznosítani tudja-e a tudományos eredményeket – vélekedett a jegybankelnök. A fizika és a biológia értékes tanulságokkal szolgál a komplex rendszerekről, ezt a tudást a közgazdászoknak is el kell sajátítaniuk, „a komplex rendszerek szabályait és mintáit” széles körben meg kell ismertetni – tette hozzá utalva arra, hogy nagyon sok a vesztenivaló, ha erre nem nyitott a szakma.

Matolcsy György beszélt arról is, hogy 2020 óta a világ jelentős nehézségekkel szembesül, a hét évig tartó fellendülés időszaka után olyan ciklus vette kezdetét, amely az 1970-es és az 1940-es évek történéseit idézi. A ciklus sajátossága nem csak az egyre magasabb infláció és a lassuló növekedés, de háborúk és katasztrófák is „küszöbön állnak” – tette hozzá.

A fenti problémák kezelésében segítséget nyújthat a komplex rendszerek működésének a mélyreható ismerete – erősítette meg. Jó hír, hogy ugyanazok a bizonyos „szabályok és minták” hajlamosak az ismétlődésre, mindig megvan a lehetőség a rendszer újraszabására, a 70-es és a 40-es évekre jellemző szélsőséges helyzeteket el lehet kerülni, a fenntartható növekedés feltételeit meg lehet teremteni – összegezte Matolcsy György a budapesti rendezvényen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában