sok magyar cég exportál

2021.10.26. 10:27

Egyre több lehetőséghez juthat a magyar egészségipar Kazahsztánban

A magyar gazdaság újraindításának sikere most a kazah-magyar gazdasági kapcsolatok lehetőségeiben is megmutatkozik – mondta Varga Mihály a Magyar-Kazah Stratégiai Tanács ötödik ülésén Nur-Szultánban. A minisztérium keddi közleménye szerint a pénzügyminiszter kifejtette: a magyar kormány többek között az egészségipar, a vízügy, a mezőgazdaság, a gépipar, és az energetika területén számít a kapcsolatok további erősödésére.

Az együttműködési lehetőségek széles spektrumát mi sem szemlélteti jobban, mint az, hogy a Magyar-Kazah üzleti fórumon 50 magyar cégvezető vett részt, akik közül többen kedvező megállapodást köthettek kazah partnereikkel

- mutatott rá a magyar miniszter.

Varga Mihály szerint a magyar export szempontjából ígéretes területek a mezőgazdaság, élelmiszeripar, vízipari technológiák, hulladékgazdálkodás, egészségipar, energetika, illetve az infokommunikációs terület. A tőkekihelyezést illetően előnyös lehet szinte bármilyen ipari termelés meghonosítása Kazahsztánban. A magyar miniszter megjegyezte: a Kazahsztánba irányuló export 70 százalékát adta az idei év első félében a gyógyszer-, illetve egészségipari kivitel, amelynek kapcsán egyre több hazai gyógyszercég érdeklődik a kazah piac iránt. A kazahsztáni export tekintetében legjelentősebb 5 vállalatunkból 4 a gyógyszer- és egészségiparban érdekelt, összesen több mint 45 millió dollár értékben exportáltak – ismertette a magyar tárcavezető az elmúlt időszak magyar eredményeit.

Hangsúlyozta:

számos magyar cégnek, köztük például a Richter Gedeon Nyrt-nek sikerült szép eredményeket elérni a kazah piacon, ahol jelenleg 98 világszínvonalú regisztrált gyógyszerrel van jelen.

Emellett a korábban Egészségipari támogatási program keretein belül támogatáshoz jutott, a mostani út során együttműködési megállapodást aláíró Rex-San Kft. is szanatóriumi, illetve kórházi ágyak és rehabilitációs eszközök iránt érdeklődő kazah partnerekkel tárgyal.

Az ülésen – amelyen részt vett Mukhtar Tileuberdi, Kazahsztán külügyminisztere is – a felek áttekintették a két ország járványügyi helyzetét, egyeztettek többek között az elmúlt időszak gazdasági eredményeiről, valamint a gazdasági, oktatási, és kulturális együttműködésről.

A Magyar-Kazah Stratégiai Tanács 2016-ban alakult azzal a céllal, hogy munkája nyomán tovább erősödjenek a két ország gazdasági kapcsolatai – idézte fel a Pénzügyminisztérium közleménye.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában