egyesülés

2019.09.26. 17:50

Ne lepődjön meg, ha mindig Volánbuszra száll

Október 1-től országszerte az állami Volánbusz Zrt. végzi a helyközi autóbuszos közösségi személyszállítást, az integrációtól eredményesebb, hatékonyabb működést vár a kormány – közölte a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter sajtó és kommunikációs főosztálya csütörtökön.

Budapest, 2019. március 30. Helyközi autóbuszukra váró utasok sora a Volánbusz Újpest-Városkapu autóbusz-végállomásán. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Forrás: MTI / MTVA / Bizományosi

Fotó: Jászai Csaba

Közleményük szerint a hat regionális közlekedési központ beolvadása után csaknem 19 ezer dolgozóval

Magyarország harmadik legtöbb munkavállalóját foglalkoztató állami társaság jön létre,

a munkavállalókat és munkahelyeiket nem érinti az egyesülés.

Hónapok óta tartó előkészítő munka után történik meg az egyesülés, a hat regionális közlekedési központ jogutódlás útján beolvad a Volánbusz Zrt.-be. Ezzel nem ér véget az integrációs folyamat, amelynek lebonyolításával a társaság elnök-vezérigazgatóját, Dávid Ilonát bízták meg. A következő időszakban meg kell oldani egyebek mellett a területileg eltérő tevékenységek, informatikai rendszerek összehangolását, a párhuzamosságok megszüntetését, a szakterületek működésének egységesítését – írják a tájékoztatóban.

A közlemény idézi Bártfai-Mager Andreát, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli minisztert, aki hangsúlyozta: az integrációs folyamat végére egy szakmailag jól felkészült,

az utazási és a megrendelői igényekhez jobban igazodó, hatékonyabban működő és gazdálkodó, versenyképes közlekedési vállalat jön létre,

amely nem csak pozíciójának megtartására törekszik, hanem képes új piacok felé is nyitni.

Az egyesülési folyamat sem a menetrendre, sem az utazási tarifákra nincs hatással,

ugyanakkor az országos szolgáltatási lefedettséggel rendelkező társaság

egységesebb és egyben magasabb színvonalú szolgáltatást tud majd nyújtani az utazóknak.

A közlemény szerint az integráció a munkavállalók többségénél a napi feladatokat tekintve semmilyen változást nem okoz, hosszú távon viszont számos előnnyel jár, mert a Volánbusz Zrt. az új szervezeti keretek között erősebb, stabilabb hátteret és kiszámíthatóbb munkahelyet biztosít a dolgozóknak. A folyamat az érintett szakszervezetek, érdekképviseletek teljes körű bevonása, tájékoztatása mellett zajlik.

A tulajdonosi szándék szerint az integráció elősegíti a piacnyitásra történő felkészülést, hozzájárul a szolgáltatási színvonal növeléséhez, amelynek köszönhetően az állami társaság sikeresebben vehet részt a helyközi autóbuszos közszolgáltatási feladatok ellátására kiírandó pályázatokon, valamint hatékonyabban bonyolíthatja le az eszköz-, anyag- és járműbeszerzéseket – olvasható a közleményben.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) csütörtökön közölte, hogy a 2012-ben megkezdett folyamat kedvezően befolyásolta az utódszervezetek működését és gazdálkodását,

megszűntek a párhuzamosságok, átláthatóbbá váltak a folyamatok 2013 és 2017 között.

Az infrastruktúrafejlesztések a közlekedést is javították, de hozzátették, hogy a járműpark átlagéletkora csak kis mértékben csökkent, és a környezetterhelési mutatók, valamint a kötelezettségvállalások sem az elvárásoknak megfelelően alakultak.

Az ÁSZ úgy értékelte, hogy az átalakítás a hiányosságok ellenére is kedvező folyamat, ezért annak folytatását szorgalmazták a korábbi jelentésükben is.

Borítókép: Helyközi autóbuszukra váró utasok sora a Volánbusz Újpest-Városkapu autóbusz-végállomásán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában