A versenyképesség egyik feltétele

2018.02.11. 14:08

Domokos László: az adócsökkentés nem állhat meg

A versenyképesség fokozható mind a beruházások ösztönzésével, mind a munkaerőpiac és az adópolitika szabályozásával – mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke vasárnap.

Budapest, 2016. november 17. Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az ÁSZ Öt éves a korrupció elleni összefogás Magyarországon című konferenciáján 2016. november 17-én. A konferencián a korrupcióellenes együttműködési megállapodás aláírása óta eltelt öt évet értékelték.

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Szigetváry Zsolt

Az Origón vasárnap megjelent interjúban Domokos László úgy értékelt: a 2009 óta működő Költségvetési Tanács jelentős szerepet vállalt abban, hogy sikerült Magyarországot kivezetni az adósságcsapdából, illetve sikerült csökkenteni a GDP-arányos államadósságot. Az elmúlt 4-5 évben sikerült talpra állítani a magyar költségvetést, amihez azonban szisztematikus lépésekre volt szükség – összegzett.

Kifejtette: a tervezett adóbevételeket jócskán sikerül felülteljesíteni, ezért év közben már nem azon kell gondolkodni, hogy a költségvetésben a kormány honnan vesz el forrást a hiánycél tartása érdekében, hanem azon, hogy hová és milyen módon osztja el a többletbevételeket.

„Szilárd meggyőződésem, hogy az adócsökkentés nem állhat meg” – fogalmazott Domokos László. A legfontosabbnak a béreket terhelő adók további, szisztematikus csökkentését nevezte, mivel Magyarország áttért a munkaalapú gazdaságra, úgy, hogy rekordon van a foglalkoztatottak aránya.

Elmondta, hogy a munkát terhelő adók már megközelítik az európai átlagot, de a környező országokhoz képest tovább kell folytatni a csökkentést. Véleménye szerint, ha versenyképes lesz a munkát és a tőkét terhelő adók mértéke, akkor majd a többi adónemhez is bátrabban lehet hozzányúlni.

Domokos László jelezte: fejtörést okoz, hogy ha egy nagyberuházás több évig is elhúzódik, akkor az hogyan maradhat az előre meghatározott pénzügyi keretek között. Célszerűnek nevezte ehhez a beruházási törvény megalkotását, ami az állami beruházásokat szabályozná, és a határidők fogalmát is tisztázná.

Kiemelten figyelni kell emellett Domokos László szerint az uniós források felhasználását, mivel a fegyelmezett költségvetés csak akkor tartható be, ha ezeken a területeken is fegyelem van.

Arra is kitért, hogy a bürokráciát tovább kell csökkenteni, ám az még pontosan nem látszik, hogy az állam mely területeken változtatna, illetve honnan vonulna ki. Ez egész Európára vonatkozik – jelezte.

Domokos László szerint azt is szem előtt kell tartani, hogy nincs bebetonozva a 4 százalék feletti gazdasági növekedés, fel kell készülni egy rosszabb időszakra is, a megfelelő költségvetési fedezettel.

„A közgazdasági törvényszerűségek és a jelenlegi világgazdasági folyamatok alapján egészen biztos, hogy előbb-utóbb szembe kell nézzünk egy újabb gazdasági válsággal” – fogalmazott a cikkben.

A versenyképesség fokozható, mind a beruházások ösztönzésével, mind pedig a munkaerőpiac, illetve az adópolitika szabályozásával – mondta az Origónak Domokos László.

Borítókép: Domokos László, az Állami Számvevőszék Öt éves a korrupció elleni összefogás Magyarországon című konferenciáján

Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában