további ugrás várható

2018.01.26. 11:19

Átlagosan 15 százalékkal keresnek többet a fizikai dolgozók, mint egy éve

Tavaly a negyedik negyedévben 892 forint volt a fizikai munkát végző szak- és betanított munkások átlagos bruttó órabére, ez 15 százalékos növekedés az előző évi 776 forinthoz képest – derül ki a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. csaknem hétezer béradatot feldolgozó elemzéséből.

Bük, 2017. november 10. Állateledelt csomagolnak a Nestlé Hungária Kft. büki üzemében 2017. november 10-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az MTI-hez pénteken eljuttatott tájékoztatás szerint csak a szakmunkásokat vizsgálva még jelentősebb volt a növekedés, éves szinten elérte a 21 százalékot.

Ugyanakkor jelentősen, akár negyedével is eltérhetnek az órabérek régiók szerint: míg Dél- és Közép-Dunántúlon, illetve az Észak-Alföldön 800 forint körüli átlagos órabérre számíthat egy fizikai dolgozó, ez az érték Közép-Magyarországon már kevéssel átlépte az 1000 forintot.

Hujber Tibor, a Trenkwalder ügyvezető igazgatója a közlemény szerint kifejtette:

az idei év elején további ugrás várható a fizikai órabérekben, egyrészt a minimálbér jelentős, nyolc százalék feletti növekedése miatt, másrészt azért, mert az egyre komolyabb munkaerőhiány a munkaadókat további számottevő béremelésre készteti.

A BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég ezzel párhuzamosan több mint 60 nemzetközi cég hazai leányvállalatánál dolgozó csaknem 500 középvezető béradatait vizsgálta meg. Az 500 és 800 ezer forint közötti havi bruttó fizetési sávban dolgozó alkalmazottak esetében a béremelkedés mértéke átlagosan 4,5 százalék volt tavaly az utolsó negyedévben 2016 negyedik negyedévéhez képest.

A közlemény szerint a középvezetői szinten dolgozó szellemi alkalmazottak fizetésemelési üteme az utolsó két évben jelentősen elmaradt az alacsonyabb besorolású fizikai munkavállalókétól. Miután a munkahelyet váltók ebben a szegmensben akár 20-30 százalékos béremelést is el tudnak érni, a kilépők aránya a tavaly év végi 3 százalékról mostanra 3,8 százalékra emelkedett.

Hajnal Péter, a BDO Magyarország könyvelési, bérszámfejtési és outsourcing üzletágának partnere közölte: a fluktuáció mértékét a munkáltatók igyekeznek alacsonyabb szinten tartani, ezért arra számítanak, hogy az év elején bekövetkező béremelések hatására középvezetői szinten is magasabb átlagos fizetésemelési mértéket regisztrálhatnak majd az idei első negyedévben.

Borítóképünkön állateledelt csomagoló munkások a Nestlé Hungária Kft. büki üzemében. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!