Bulvár-celeb

2024.03.23. 11:14

Csillagot kap a magyar Oscar-díjas

Mihalek Zsuzsa a Szegény párák díszletberendezőjeként kap majd csillagot az Origo Filmstúdióban.

MW

Forrás: Shutterstock

Fotó: Faheem Salimullah

Csaknem ötszáz, magyar gyökerű hollywoodi filmes neve olvasható azon a falon, amelyet csütörtökön avattak fel Budapesten, a XV. kerületi Origo Filmstúdióban.

"Az utóbbi tíz évben a magyar filmipar bevételei a tízszeresére nőttek, 2022-ben már 200 milliárd forint felett jártak. Közép-Európa új filmfővárosa Budapest, itt adják az egyik legmagasabb adókedvezményt filmgyártásra a világon, jó az infrastruktúra, kiválóan képzett a szakembergárda, 2019 óta megháromszorozódott a külföldi produkciók magyarországi költése" - mondta az eseményen Nagy-Vargha Zsófia, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára.

Felavatták a magyar gyökerű hollywoodiak falát Budapesten, az Origo Filmstúdióban, ahol majd Mihalek Zsuzsa magyar Oscar-díjas is csillagot kap
Fotó: Lakatos Péter / MIT

Csillagot kap a magyar Oscar-díjas

Mint fogalmazott, a közelmúltban tartott 96. Oscar-gálán is fantasztikus magyar sikerek születtek: az Origo Filmstúdióban zajlott a négy szobrocskával elismert Szegény pára című film forgatásának egy része. Hozzátette: örömre ad okot, hogy Koltai Lajos Semmelweis című filmjére a novemberi bemutató óta már több mint 300 ezer jegyet adtak el, a múlt héten bemutatott Most vagy soha! pedig már a premierhétvégéjén 75 ezer néző látta.

"Büszkék lehetünk arra, hogy a magyar filmipar nagyszerű korszakát éli. A Saul fia sikere óta felkerültünk arra a tizenöt országból álló dicsőséglistára, amelynek tagjai már kétszer is megnyerték a legjobb külföldi filmért járó Oscart" - szögezte le a helyettes államtitkár.

Szólt arról, hogy Magyarország kapcsolata Hollywooddal a kezdetekhez nyúlik vissza, hiszen az öt legnagyobb hollywoodi filmstúdió közül kettőt magyar alapított.    

Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke kiemelte: mintegy ötven olyan település van Magyarországon és a határon túli magyarlakta részeken, ahol hollywoodi magyar filmes született, vagy ahonnan felmenői származnak.

Kitért arra, hogy Ricsén született Adolph Zukor Oscar-díjas producer, Tolcsva szülötte William Fox, a Fox Film Corporation alapítója, Monoké Al Lichtman, a Universal kiemelkedő személyisége, és Mátészalkáról indultak Amerikába Tony Curtis felmenői, akinek a tiszteletére idén filmfesztivált fognak tartani.

"Immár 61-re nőtt a magyar Oscar-díjak száma" - hangsúlyozta Bokor Balázs, utalva arra, hogy a Szegény párák díszletberendezőjeként elismert Mihalek Zsuzsa mellett az Oppenheimerben nyújtott alakításáért megkapta a legjobb férfi mellékszereplő Oscarját Robert Downey Jr., akinek felmenői a tatai zsidó temetőben nyugszanak.

Horváthné Fekszi Márta, az Origo Filmstúdió vezetője ehhez kapcsolódva bejelentette, hogy Mihalek Zsuzsa is csillagot fog kapni az Origóban.

Az eseményen - amelyen jelen volt két magyar Oscar-díjas rendező, Szabó István és Rofusz Ferenc, valamint több parlamenti képviselő is - a "hollywoodi érintettségű" mintegy 50 település közül 25 képviselője védjegydokumentumot vett át, ezentúl a "Hollywood magyar gyökerei település" címet viselhetik.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában