poszt-covid

2021.06.16. 14:00

Ritka, veszélyes betegséget diagnosztizálnak több koronavíruson átesett betegnél

Egy durva poszt-Covid-szindróma akár hónapokkal a betegség után is komoly problémát jelenthet. Vannak nehezen gyógyítható szövődmények is, amelyek kezelés nélkül súlyosabb bajt okozhatnak.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Meglepő számban jelentkeznek be olyan betegek a kórházakban, akik átestek a koronavíruson, a tüneteik egy része mégsem múlt el.

A fertőzés lezajlása után fennmaradó tüneteket nevezzük poszt-Covid-szindrómának. Ez a hosszan tartó fáradtságtól a szapora szívverésen át akár életveszélyes állapot is lehet.

A szindróma rendszerint a betegség lezajlása után néhány héttel jelentkezik, és akár ugyanolyan tünetei is lehetnek, mint annak, amikor a vírus tombolt a szervezetben. A hajhullástól a súlyos idegrendszeri problémákig, a ködös tudatállapotig sokféle, nem várt megjelenése lehet, és akár hónapokig tarthat.

Óvatos becslés szerint a betegek 25–50 százaléka találkozik vele, de van ennél rosszabb statisztika is, egy angol felmérés szerint akár az egykori fertőzöttek 70 százalékát is érintheti.

A Pécsi Tudományegyetem hasznos videót készített, amiből kiderül, mit tehetnek az érintettek:

 

Címkék#Post-Covid

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában