Gazdaság

2015.01.15. 15:09

Korcsolyapálya a vetésen

Ecsegfalva, Dévaványa környékén láthatóan nagy területeket borított be a belvíz, ami a búzát a repcét károsítja. Most a fagyban korcsolyapályaként takarja a növényeket, de korábban az átázott talaj a gépi munkákat is hátráltatta. A Sárrét nem tagadta meg a nevét, az első olvadásnál valóban sártengerré válhat.

BEOL

– Dévaványán tragikus a helyzet, s nem csak most, hanem már az ősszel is jelentkeztek a gondok – mondta Szűcs Ferenc, az Agrodéva Kft. ügyvezetője. – Csak a felét  ((410 ha) tudtuk elvetni a búzának a tervezett 800 hektárból. Sajnos még ennek a területnek is kb. a 30%-a kimegy a belvíz miatt. A bérleti díjat viszont fizetni kell még akkor is, ha ezen a területen hatalmas kiesés van, hiszen a vetőmag a földbe került és az ehhez kapcsolódó költségek is mind veszteséget jelentenek.

– Kérdés, hogyan tudunk megegyezni a földtulajdonosokkal. Egy biztos, nekünk ez az év nem lesz jó. Megszűnt az AKG is, ami nálunk a bevétel egyharmadát jelentette. Nem nagyon tudunk tervezni, mert nem látjuk még tisztán a támogatási rendszert, a földalapú megmaradt, de mi lesz a kedvezőtlen adottságú területek támogatásával. Az AKG kiesése miatt, és mert az egyéb támogatások is bizonytalanok, a rentábilis gazdálkodás megtartása érdekében kénytelenek leszünk a dolgozói létszámot csökkenteni (amit nem szívesen teszünk!).

Körösladány a másik olyan terület, ahol gyakran akadályozza a megkésett betakarítást éas a vetést is a belvíz. Kovács Imrét kérdeztük, hogy mi a helyzet most?

 – Sártenger volt ősszel is, ami nagyon megnehezítette a vetési és a betakarítási  munkánkat. Jelenleg már nem nagy területet érint a belvíz, csak foltokban föleg  a tábla közepén.

– Folyamatosan működtek a szivattyúk egészen a fagy beálltáig, így tudtunk segíteni magunkon. Továbbra is sok más egyéb mellett gondunk a túlzott adminisztráció, főleg az elektronikus útdíjjal kapcsolatban. Ennek lebonyolítása nagyon sok értékes időt vesz el tőlünk, nem beszélve a megnövekedett költségekről, hiszen a gazdálkodáshoz szükséges alapanyagok nagy része importból szerzhető be. Tehát nem lett könnyebb az életünk semmilyen vonatkozásban - mondta a szakember.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!