Gazdaság

2013.06.08. 09:43

Hamis vagy eredeti? - Kálvária az Erzsébet-utalványok körül

A munkahelyén kapott, a cég által szabályosan beszerzett Erzsébet-utalvány miatt lapunkhoz fordult segítségért egyik olvasónk. Fizetőeszközét hamisnak mondták egy Békés megyei üzletben, és ezért nem is fogadták el.

L. B.

Az Erzsébet-utalvány weboldalán található minta szerint olvasónk fizetőeszköze a 2012-ben kiadott, és 2013 végén lejárónak felel meg, ugyanakkor a lejárat dátuma 2014. december 31-e. Ám az idén kiadott és 2014 végéig érvényes utalványok biztonsági feltételeinek már nem felel meg: nincs ugyanis rajta „iridescens” csík, a kibocsátó szervezetnek pedig más a címe, illetve nincs az érték mögé odaírva, hogy „Ft”.

Olvasónk Erzsébet-utalványa tehát egy köztesnek betudható állapotban van. Az interneten is kering egy kép, mely szerint vigyázni kell, ugyanis hamis Erzsébet-utalványok lehetnek forgalomban, sőt ezt néhány üzletlánc dolgozói is megkapták. A lapunkhoz eljuttatott fizetőeszköz sem felel meg a felhívás szerint eredetinek vélteknek, pedig olvasónk elmondása szerint a munkahelye szabályosan szerezte be az utalványokat, ráadásul egy évre előre, még az év elején.

Az Erzsébet Utalványforgalmazó Kft.-nél nem válaszoltak arra a kérdésre, hogy a szóban forgó utalvány szabályos-e. Azt viszont elmondták, hogy január közepétől egységesítették az utalványcsalád megjelenését, és kiegészítő biztonsági elemekkel látták el a fizetőeszközöket.

Hangsúlyozták, hogy a feltüntetett érvényességi dátumok az utalványok elfogadhatóságának határidejét jelölik, a valódiságukat nem befolyásolják.

– Az elfogadóhelyek kötelesek az érvényes Erzsébet-utalványokat korlátozás nélkül, az utalványon feltüntetett érvényességi időn belül a megjelölt szolgáltatási- és termékkörre elfogadni. Jogosultak vagyunk az utalványok elfogadásának körülményeit ellenőrizni, illetve az érkezett bejelentések alapján megvizsgálni az elutasítás körülményeit – fogalmaztak az Erzsébet Utalványforgalmazó Kft.-nél. n

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!