Gazdaság

2013.04.15. 10:40

Hogy jut el a dohány Örménykútra és Szabadiba?

Jelentkező hiányában hazánkban 1417, míg Békésben hét település esetében eredménytelen volt az állami dohánybolt működtetésére kiírt pályázat. Sokakat az alacsony árrés tántorított el az üzemeltetéstől.

M. P. M.

Magyarország településeinek majdnem felén nem akadt egyetlen érdeklődő sem az állami dohánybolt-üzemeltetési pályázatra — tette közzé az eredményeket a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. Békés megyében Csabaszabadiban, Csárdaszálláson, Hunyán, Körösnagyharsányban, Kötegyánban, Örménykúton és Újszalontán nem akadt jelentkező trafik működtetésre.

A társaság közleménye szerint a határidőn belül mindösszesen 15 ezer 633 pályázati anyag érkezett be, melyek feldolgozása jelenleg is tart. Az értékelés alapján megállapítható, hogy míg bizonyos településeken a túljelentkezés négy-ötszörös, addig egyes helyszíneken a pályázati eljárás eredménytelen. Kiderült, utóbbi esetekben új pályázatot írnak ki. Amennyiben az új eljárás is eredménytelen lesz, akkor – ma még nem ismert módon – mozgó árusítással oldják az ellátást.

Szakemberek mindeközben arra figyelmeztetnek, hogy nehéz lesz hozzányúlni a cigaretta árréséhez anélkül, hogy ne nőjön a termék fogyasztói ára. Meg nem erősített hírek szerint a kormányzat a kereskedőknek átadott dobozonkénti árrés növelésével kívánja vonzóbbá tenni a trafiknyitást azokon a helyszíneken, ahova nem érkezett koncessziós ajánlat.

A Napi Gazdaság szerint egy doboz cigarettán pillanatnyilag a kereskedőnek átlagosan 32 forint haszna van. Ebből az összegből kell kigazdálkodnia az üzlet rezsi- és bérleti díját, az adót és járulékokat, fizetnie az alkalmazottat, ha van. A gyártó nyeresége egy doboz cigarettán átlagosan nyolc forint, míg a disztribúció, vagyis az értékesítés 16 forint körül mozog, attól függően, hogyan alakul az üzemanyag ára.

Átlagosan 64 forintból állítják elő, ez fedezi a dohány, a papír, a füstszűrő és a csomagolás árát. A dohánygyári munka egy doboz cigarettára vetítve 16 forint, vagyis ennyiért tölt meg 19 szálat a dolgozó. Az egyéb ráfordítások ugyancsak 16 forintba kerülnek, a többi pedig az adó.

A cigarettakereskedelemben az új trafikrendszernek köszönhetően  disztribúciós költségek szabadulnak fel, amit át lehet adni a kereskedőnek, ám ez a változás egy-két, legfeljebb három százalék erejéig jelenhet meg az átadott árréstömegben, vagyis semmiképp sem lenne az egyes kereskedők által elvárt 8-10 százalék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!