Gazdaság

2010.01.19. 17:02

Még mindig kevés az építőipari megrendelés

Mivel az igen erős lobbizás ellenére sem indult be az állami lakásépítési program, az építőipari cégek jószerével a saját hajuknál fogva kell, hogy kirángassák magukat a válságból. Ez nem sikerül mindenkinek. A kilátások az idei esztendőre sem rózsásak.

K. E.

Míg a háborúhoz pénz, paripa fegyver szükséges, az építőipar beérné költségvetési, uniós, vagy önkormányzati forrásokkal, illetve hitellel.
— Ahhoz, ugyanis, hogy a beruházások elindulhassanak forrás kell, illetve kellene — mondta Bodzás Júlia, a BÁÉV Zrt. vezérigazgatója, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) alelnöke. Bodzás Júlia az első félévben nagyon nehéz időkre számít, meglátásai szerint talán a második félévben következhet be némi pozitív változás.

— Sok közbeszerzési kiírás feltétele a „biztos kéz”, vagyis, hogy a kivitelezők finanszírozzák meg az építkezést, utólagos elszámolással. A mai építőipari ágazatra a tőkehiány jellemző, ezért hitelre lenne szükség. Azonban szinte alig jut az ágazat kölcsönhöz.

Bodzás Júlia beszélt arról is, hogy megrendelések híján Békés megyében sorra mennek tönkre az építőipari cégek, nemcsak a kicsik, a nagyobbak is.
— Ha beindulna a régóta várt állami, önkormányzat lakásprogram, akkor az építőiparnak lenne munkája — folytatta a BÁÉV Zrt. vezetője. — Az ingatlanpiac bedugult. Hogy változzon a helyzet, három dolog kellene: állami támogatás az otthonteremtéshez, kedvezményes hitelek és munkahelyek, hogy a leendő építtetők hitelképesek legyenek. Gazdaságpolitikai fordulatra van tehát szükség.

Barna Endre, a békéscsabai Békés-Bau Kft. mérnök-ügyvezetője is sanyarúnak látja az építőipar kilátásait. Cégük számos közbeszerzési pályázatot ír. Egy-egy közbeszerzési pályázat megírása sokszor több időt vesz igénybe, mint maga az építkezés. — Azt tapasztaljuk, hogy sok az „irányított” pályázat. Az ágazatot az is sújtja, hogy az uniós forrásoknak csak egy részét hívják le. Míg régebben már télen betelt a vállalkozások naptára, ma szerencsés az a cég, amelyik 2 hónapra előre látja a megrendeléseit.

Ezek is érdekelhetik