Gazdaság

2008.09.29. 18:32

Ügynökök vadásznak az uzsorakamatot vállalókra

Sorra nyílnak a hitelirodák a megyében. A régi „motorosok” szerint az újak aligha élnek meg. A most piacra lépők viszont bíznak benne, hogy szükség van rájuk, főleg, ha valakinek fojtogató az adóssága.

F. G. K.

Tavaly egy év alatt húsz százalékkal nőtt a lakosság hitelállománya, míg az ezredfordulón csak évi négy-hat százalékos emelkedés volt jellemző.

— Az, hogy az emberek kölcsönt vesznek fel, lehet pozitív jel, hiszen akkor élünk ezzel a lehetőséggel, ha bízunk benne, tudjuk fizetni a részletet. Másrészt a hitelfelvételi láz negatívan is hat. Sokan a napi megélhetésük miatt verik magukat adósságba.

Divat is tartós vagy kevésbé tartós fogyasztási cikket hitelből fedezni, és nem mindenki méri fel, hogy a jövedelme elég lesz-e a törlesztésre — mondta Herczeg Tamás szociológus, aki szerint ennyi lakás- és autólefoglalás, mint most, soha nem történt.

Az egyik régen működő békéscsabai hitelirodában az a tapasztalat, hogy az emberek sokszor későn kapnak észbe és csak akkor próbálják kitolni a futamidőt, hogy kisebb törlesztőrészletet fizessenek, amikor már adósságspirálba kerülnek. Júliusban és augusztusban szinte senki nem próbálja rendezni a helyzetet, ilyenkor pihennek az emberek, szeptemberben és októberben viszont jön a baj, és akkor kapkodni kezdenek.

Az a vezetőnek is kérdés, miért most nyitnak sokan hitelirodát, amikor szerinte lecsengőben van az üzlet. Kevesebben adósodnak el, azok pedig, akik kölcsönt vesznek fel és nem tudják visszafizetni, rossz, macerás ügyfelek.

Egy új iroda vezetője, Tóth Andrásné éppen ebben lát letőséget. Mint mondta, ők akár az aktív BAR-listásoknak is tudnak segíteni. Igaz, a szokásos négyszázalékos közvetítői díjnál többet kérnek ezektől az adósoktól. A százalék maga így sem kevés, tízmillió forintos hitel esetében 400 ezer forint az iroda jussa, plusz a banktól kapott jutalék; igaz, a rizikó is jóval nagyobb.

Van, aki a hivatalos jutalommal nem elégszik meg, „megkopasztja” a naiv ügyfeleket. Ilyen mozgóárusnak esett áldozatául a békéscsabai Horváth Mariann. Jegyzői díjra, ügyvédi költségre, értékbecslésre hivatkozva több mint 300 ezer forintot énekeltek ki a munkanélküli asszonytól, aki a megígért 2,8 millió forintos hitelt soha nem kapta meg.

A közvetítő eltűnt, a telefonját kikapcsolta. Az asszony egy ideig öngyilkosságot fontolgatott kilátástalan helyzetében. Éppen az ilyen emberekre, mint Horváth Mariann vadásznak az uzsorakamatot kínálók is.

Értesüléseink szerint több megyei hitelirodát megkerestek már olyanok, akik szeretnék kihelyezni a pénzüket. Előbb szép szóval, később fenyegetéssel próbálják kicsikarni az irodákban dolgozóktól, hogy kik azok, akik hajlandók lennének több száz százalékos kamatra hitelt felvenni.

— Szinte láthatatlanul kapnak egyre nagyobb szerepet ezen törvénytelen formák. Az uzsorakölcsönt felvevők ördögi körbe kerülnek, ahonnan nagyon nehéz kitörni — hangsúlyozta dr. Pelcsinszki Boleszláv, Körösladány polgármestere. A település képviselő-testülete a közelmúltban felhívást tett közé, amelyben a hitelek veszélyeire hívják fel a figyelmet.

Az apróbetűs sorokat nem részletezik az ügynökök

— A sokat emlegetett „apróbetűs” részekről az ügynökök sokszor nem tájékoztatják ügyfeleiket. Ingatlanok mehetnek rá egy ilyen meggondolatlan üzletre — fogalmazott dr. Pelcsinszki Boleszláv.

Másik gond, amikor a pénzintézetek arra kérik a hiteligénylőket, hogy szerezzék be azt az önkormányzati nyilatkozatot, amelyben az engedélyezi a pénzintézetnek, hogy megelőzze a hitelezői rangsorban a korábban lakásvásárlási támogatást nyújtó önkormányzat jelzálogjogát.

Másik gond, amikor a pénzintézetek arra kérik a hiteligénylőket, hogy szerezzék be azt az önkormányzati nyilatkozatot, amelyben az engedélyezi a pénzintézetnek, hogy megelőzze a hitelezői rangsorban a korábban lakásvásárlási támogatást nyújtó önkormányzat jelzálogjogát.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!