Gazdaság

2008.09.08. 15:39

Jó a termés, de nem kell a gabona

Összeért a napraforgó és a kukorica betakarítása, közben a raktárakban még ott áll a búza. Szabó Istvánnal, a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal főigazgatójával beszélgettünk.

Ny. L.

— Hol tart a napraforgó és a kukorica aratása, milyenek a hozamok?
— A kukoricánál a 103 ezer hektáros megyei vetésterület 10—15, a 64 ezer hektáros napraforgónál pedig 25 százalékáról takarították be a termést a gazdák. Az eddigi kukoricahozam 6,5—7 tonna körül alakul hektáronként, napraforgónál 2,4 tonna/hektár a hozam.

— Okoz-e problémát, hogy egyszerre kell aratni a két növényt?
— Annyiban mindenképpen, hogy a két kultúra egyszerre jelentkezik a szárítóknál, tárolóknál, közben még ott a búza, amit nem tudnak eladni a termelők, mert áll a piac, nincsen kereslet. Sok esetben máshova, bérelt raktárba kell elvinni a terményt és ez pluszköltséget jelent a gazdálkodóknak.

— A napraforgó és a kukorica iránt mekkora a kereslet?
— Információink szerint a napraforgónak 70 ezer forint körül veszik tonnáját, ez távol áll a várt 120 ezer forinttól. A kukoricánál 24—26 ezer forintos átvételi árról hallani, de igazából nincs nagy kereslet a tengeri iránt. Összességében a termelők legnagyobb problémája most az, hogy hiába könyveltek el jó termést, ha nem kell gabona.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!