Gazdaság

2008.06.02. 18:45

A postás olykor későn csenget - mit keresnek Budaörsön a helyi levelek?

Miért kell hét napot várni egy Békéscsabáról Békéscsabára küldött levélre, és miért jár a feladott küldemény Budaörsön is? — többek között ezekre a lapunkhoz eljuttatott olvasói kérdésekre kerestük a választ.

M. P. M.

— Közeli barátnőmet szerettem volna felköszönteni névnapja alkalmából — panaszolta a békéscsabai Kovács Zsuzsanna. — Gondoltam, jobban örülne egy régi, hagyományos levélnek, mint egy SMS-nek. Ezért négy nappal a jeles esemény előtt feladtam a küldeményt a békéscsabai postán egy helyi címre. Köszöntésem azonban csak hét nappal később ért célba. Az idős asszony furcsállja, miért került a levélre budaörsi bélyegző.

— Budaörsön, a Magyar Posta 2004 óta működő logisztikai központjában válogatjuk szét a feladott leveleket. Ennek lényege, hogy emberi kéz érintése nélkül, korszerű gépsorok végzik a szortírozást — mondta Tomecskó Tamás, a társaság szóvivője. Tapasztalataik azt mutatják, a modern eljárásnak köszönhetően lényegesen pontosabb a levél- és csomagfeldolgozás.
?
— A kézbesítőkhöz végül már címzett szerint rendezve érkeznek meg a levelek — hangsúlyozta a szóvivő. Elmondta, a rendszer fennállása óta késés miatt elvétve érkezik hozzájuk panasz. Ellenben a levélfeladási kedv elmúlt évekbeli jelentős visszaesése komoly fejtörést okoz a postának.

A küldemények kilencven százaléka már csak hivatalos levél, elsősorban a szolgáltatóktól érkező számlák, a forgalom elenyésző hányada a klasszikus magánlevelezés. Míg 8—10 esztendővel korábban az országos statisztikák alapján éves szinten 5—6 millió táviratot adtak fel a hivatalokban, 2006-ra ez a szám 400—500 ezerre csökkent.

— Főleg a mobiltelefonok SMS-szolgáltatásait vagy a világháló lehetőségeit kevésbé ismerő, a hagyományokhoz ragaszkodó idősebb korosztály ad fel magánlevelet — hangsúlyozta Tomecskó Tamás. — Emellett a rejtvényfejtés szerelmesei és a beküldős játékok rajongói is gyakran keresik fel a postaládákat, hiszen a megfejtéseket feladóik általában levélben várják.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!