Friss hírek

2005.12.07. 15:41

Magyar-bolgár szociális biztonsági egyezmény

Az egyezményt a Magyar Köztársaság nevében Dr. Faller Jenő rendkívüli és meghatalmazott nagykövet, a Bolgár Köztársaság nevében Emilija Maszlarova munkaügyi és szociálpolitikai miniszter írta alá.

BAMA

2005. november 30-án Szófiában aláírták a magyar-bolgár államközi szociális biztonsági egyezményt, amely a két ország között jelenleg is hatályos, 1961-ben aláírt szociálpolitikai egyezményt váltja fel. Az új egyezmény az európai uniós szociális biztonsági koordinációs rendeleteknek megfelelően kiemelten az egészségbiztosítás, és a nyugdíjbiztosítás kérdéseit szabályozza, jelenti a CENA hírügynökség.

Ez lehetőséget nyújt arra, hogy Magyarország és Bulgária relációjában a közösségi elveknek megfelelő szabályozás és eljárások kerüljenek bevezetésre Bulgária csatlakozását megelőzően, megkönnyítve a közösségi szabályok alkalmazására történő felkészülést az illetékes bolgár intézmények számára.

Az egyezmény aláírását követően mindkét országban szükséges az Országgyűlés utólagos megerősítése, majd az egyezmény a megerősítésre vonatkozó okmányok kicserélést követő harmadik hónap első napján lép hatályba, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!