Friss hírek

2005.11.08. 15:44

Washington ismeri a vajdasági gondokat

BAMA

Az Egyesült Államokban tett hivatalos látogatását kedden záró Bojan Kosztres, a vajdasági Tartományi Képviselőház elnökének az amerikai szenátusban és a kongresszusban tett vizitjét követően elégedettségének adott hangot, mert mint mondta, Washingtonban valamennyi tárgyalópartnere előítéletek nélkül és nyíltan beszélt, és kivétel nélkül jól értesült volt a vajdasági kérdéseket illetően, írja mai számában az Újvidéken megjelenő Magyar Szó című napilap.

A Tartományi Képviselőház elnöke elmondta azt is: Szerbia demokratikus erői tisztában vannak azzal, hogy Vajdaság teljes autonómiája szükségszerű, mert maga képes leghatékonyabban kezelni, megoldani saját problémáit. Biztatónak mondta annak tényét, hogy az új köztársasági alkotmány tervezetét Borisz Tadics elnök stábja körvonalazta, így a benne foglaltak azt jelzik, hogy az európai irányultság nemcsak proklamált cél, hanem valós törekvés is. Szerinte csak idő kérdése, mikor kapja meg a tartomány a már régóta kért felhatalmazásokat, a jogi, végrehajtó és részben a törvénykezési hatáskörök visszaruházását. Kosztres ezúttal is a régióra és az egész Vajdaságra nézve károsnak nevezte, ellenezte a tartomány felosztását és etnikai alapú autonóm területek létrehozását. Ott-tartózkodásának zárónapján Kosztres ellátogat a Human Rights Watch (HRW) New York-i székházába is, áll a jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!