Friss hírek

2005.04.08. 13:34

Egymillió zarándok búcsúzott II. János Páltól

Több száz egyházi és világi méltóság és egymillió zarándok jelenlétében került sor II. János Pál gyászszertartására a Vatikánban, a Szent Péter bazilika előtt.

BAMA

10 óra után néhány perccel 12 feketébe öltözött férfi hozta ki az elhunyt szentatya ciprusfa koporsóját a bazilikából, és helyezte a templom bejárata előtt felállított oltár elé. Az első könyörgést az elhunyt szentatya lelkéért Eduardo Martínez Somalo spanyol bíboros, a Vatikán kamarása mondta. A gyászmise főcelebránsa, Joseph Ratzinger bíboros homíliájában emlékezett az elhunyt szentatyára. A tömeg hat percen át zúgó tapssal tisztelgett a szeretett egyházfő előtt, megakadályozva Ratzinger bíborost a ceremónia folytatásában. A zarándokok a pápa szentté avatását követelték. A szertartás utolsó aktusaként a 12 feketébe öltözött férfi ismét a vállára vette a koporsót, és a zarándokok tapsától kísérve bevonult vele a Szent Péter-bazilikába. Ott zártkörű ceremóniával, az altemplomban helyezik végső nyugalomra a lengyel születésű egyházfő holttestét.

A Szent Péter téren George Bush amerikai elnök, Tony Blair brit kormányfő, Gerhard Schröder német kancellár, I. János Károly spanyol király, Jacques Chirac francia elnök és Mádl Ferenc magyar köztársasági elnök is búcsút vett II. János Pál pápától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!