Friss hírek

2005.02.14. 12:24

Harvardról érkeznek tervezők a Józsefvárosba

Szokatlan kezdeményezésre szánták rá magukat a Corvin-Sétány beruházói. A VIII. kerületi grandiózus városrehabilitációs program tervezéséhez az Egyesült Államokbeli Harvard egyetemről kértek fel egy tanulócsoportot.

BAMA

A tengerentúlról érkező diákok nem pályakezdők, hanem gyakorló építészek, akik újra iskolapadba ülve a világ egyik vezető városképtervező iskolájában bővítik ismereteiket. Most arra vállalkoztak, hogy részt vesznek Közép-Európa legnagyobb városrehabilitációs programjában.

A József körút, Práter utca, Szigony utca és Üllői út által határolt terület 20 hektárján a legkeskenyebb szakaszán 18, legszélesebb részén 36 méter széles sétányt alakítanak ki. Ez a Corvin Multiplex mozit körülvevő gyalogoszóna folytatása lesz. Az új sétány körül négy ütemben építik fel az épületeket.

A projekt keretében az új lakóházak és óvoda építésén kívül ötven meglévő épület is megújul, köztük például egy iskola. Korszerűsítenek még aluljárókat és metrófeljárót is, felújítják a közműveket, megszépítik a közterületeket. A végső átadás 2011-ben várható.

A Harvard Design Scool tizenhárom diákja között kínaiaktól dél-amerikaiakig sokféle nemzetiségű építész megtalálható. Ők a sétány tervezésében vesznek részt, velük egyidejűleg az épületek tervezésébe a Budapesti Műszaki Egyetem építészmester képzésére járókat vonják be - részletezte Tatár Tibor.

A Futureal csoport ingatlanbefektetési igazgatója elmondta: összeismertetik az Egyesült Államokból érkezett és a magyar szakembereket, nem szorgalmazzák azonban a közös munkát. Ha akarnak, egymásra találnak a tervezők. Tatár Tibor szerint a tengeren túlról jöttek közreműködése azért fontos, mert ők nem ismerik a helyszínt, amelyet tehát "szűz szemmel" láthatnak. A magyar építészmestertanulók viszont pontos helyismeretüket kamatoztathatják.

Az amerikai diákok egy hétig lesznek Budapesten.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!