Friss hírek

2005.01.10. 15:31

Turisztikára 25 milliárd forintot költenek az idén

A turisztikai célok megvalósítását az állami költségvetés 25 milliárd forinttal támogatja az idén - közölte Kolber István, a regionális fejlesztésért és felzárkózásért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

BAMA

Hozzátette: január 1-jétől a turisztikai ügyek irányításáért új kormányszervezet, a Magyar Turisztikai Hivatal felelős, akinek  elnökét, Somogyi Zoltánt a miniszter be is mutatta az eseményen.

Pál Béla, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára a  sajtótájékoztatón kifejtette: az idén mintegy 10 milliárd forint áll  rendelkezésre a turisztikai célelőirányzatból, míg további 2  milliárd forint decentralizált forrást a regionális idegenforgalmi  bizottságok használhatnak fel.

A kiemelt idegenforgalmi területek  fejlesztésére 1,3 milliárd forint fordítható, míg kerékpárutak  építésére 300 millió forint áll rendelkezésre. További jelentős  összegekre számíthat az ország uniós forrásokból is, ám ezek a  pénzek csak a megvalósuló projektek arányában hívhatók le.
Emellett az idegenforgalmi bevételek alapján az állam  minimálisan további 7 milliárd forintot juttat a turisztikai célok  elérésére.

Kolber István utalt arra: a középtávú turizmusfejlesztési  stratégia elfogadás előtt áll. Ennek lényege, hogy a turizmus  fejlesztésére szánt források nemcsak egy, hanem több csatornán  jutnak el az ágazathoz. Ezek közül kiemelte a regionális fejlesztési  források fontosságát, ami szintén indukálhatja a turizmus  magyarországi fejlődését.

A miniszter jelezte azt is, hogy fontos a gyógyturizmus  fejlesztése, de a különböző regionális repterek korszerűsítése is.  Példaként említette a nyíregyházi, a szegedi, a pécs-pogányi és a  taszári repülőtér tervezett modernizálását.

Pál Béla szerint tavaly jó évet zárt a magyar turizmus, mert 10  százalékkal emelkedett a vendégéjszakák száma 2004-ben az előző  évhez képest, a bruttó szoba árbevétel pedig 13 százalékkal  növekedett. Emellett a szállodák átlagos kihasználtsága elérte a 60  százalékot, ami 5 százalékkal volt magasabb az előző évinél.  Különösen a 3-4-5 csillagos szállodák voltak a nyertesei az elmúlt  évnek - közölte Pál Béla.

A politikai államtitkár közölte: a belföldi vendégforgalom  növekedett, amit a szállodákban eltöltött belföldi vendégéjszakák  számának emelkedése is mutat. A belföldi üdülési csekket pedig 30  százalékkal többen vették igénybe, mint az előző évben.

Pál Béla tájékoztatott arról is, hogy 2005-ben és 2006-ban 18  milliárd forint EU-forrás áll rendelkezésre a magyar turizmus  fejlesztésére. A forrás megoszlását az államtitkár  nem tudta pontosítani, mondván, hogy az a célok megvalósításától  függ.

Somogyi Zoltán, a Magyar Turisztikai Hivatal elnöke elmondta: a
 különböző, 2013-ig megvalósuló középtávú fejlesztések jól szolgálják  majd Magyarország vonzerejének erősítését, s ezt célirányos  marketingeszközökkel is támogatják.

Somogyi Zoltán fontosnak tartotta azt is, hogy jelentősebb  szerepet kapjanak a regionális fejlesztések.
A hivatal új elnöke részben az előbbiek következtében  lehetségesnek tartja, hogy a turizmus a jelenlegi 8,7 százaléknál  nagyobb arányban járul hozzá a bruttó hazai termékhez.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!