Friss hírek

2005.01.07. 10:00

Elektronikus úton is jelentkezhetnek a diákok a felsőoktatási intézményekbe

Elektronikus úton is jelentkezhetnek a mostani felvételi eljárás során a diákok a felsőoktatási intézményekbe, a jelentkezési határidő február 15.

BAMA

Roberts Éva, az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda tájékoztatási igazgató-helyettese az MTI-nek csütörtökön elmondta: az elektronikus jelentkezés könnyebbséget jelenthet a diákoknak. Nem feltétlenül szükséges jelentkezési lapot vásárolni, nem kell sorban állni a postán és a jelentkezők folyamatosan módosíthatnak a lapokon, az irodánál a február 15-i állapotot veszik figyelembe.

Ilyen módon jelentkezni kizárólag az OFI honlapján, a felvi.hu-n történő regisztráció után lehet. A szolgáltatást idén még csak a normál felvételi eljárásban jelentkezők vehetik igénybe, a keresztféléves képzésre jelentkezők számára még nem elérhető az e-jelentkezés.

Az e-jelentkezés során kitöltött és elküldött jelentkezés egyenértékű a hagyományos, papír alapú jelentkezéssel. A rendszer január 3-án este fél tíztől érhető el, azóta 1139-en regisztráltak, 656-an léptek be, és 383-an már ki is töltötték az adataikat csütörtök reggelig. Ezen felhasználók 565 jelentkezést rögzítettek és 133 dokumentumot töltöttek fel a rendszer segítségével.

Az e-jelentkezés - a választott szakok, illetve feltöltendő dokumentumok számától függően - egy, maximum másfél óra alatt elvégezhető - tájékoztatott Roberts Éva. Elmondta: az elektronikus jelentkezések által csökkenhet a hibalehetőségek száma is, ugyanis több helyen előre rögzített menüsorból lehet kiválasztani a tételeket, szakokat, képzési helyeket és "súgók" is segítik az esetleg elakadókat. Ha valamilyen adatot nem tölt ki a jelentkező, nem is léphet tovább.

Korábban tipikus hibaként jelentkezett, hogy a személyi adatok pontatlanok, vagy hiányosak voltak, sok esetben előfordult az is, hogy a szak, vagy képzési forma neve hiányzott. Idén a jelentkezők közül minden ötödik hibásan vagy hiányosan töltötte ki az adatlapot, míg korábban 30 százalék feletti hibaarány volt jellemző.

Az adatok legvégső ellenőrzése után a jelentkezőknek egy regisztrációs lapot kell kinyomtatniuk, amely tartalmazza a személyes adatokat, a jelentkezéseket és azok sorrendjét. Ezt a lapot kell elküldeni ajánlott levélben az OFI-nak (1542 Budapest, 114-es posta), hogy hitelesítsék jelentkezésüket.

Roberts Éva elmondta: az eljárás díját, amely idén is 3.000 forint lesz jelentkezésenként, egy összegben egy bankszámlaszámra kell átutalniuk a diákoknak.

Ugyanakkor az OFI azt ajánlja, ne hagyják az utolsó pillanatra a jelentkezéseket, még ha elektronikus úton nyújtják is be a diákok, mert bár maximális kapacitással készülnek, a rendszer túlterheltsége esetén korlátozások léphetnek életbe. Az elektronikus jelentkezési rendszert tavaly már tesztelte az iroda, akkor jól működött.

Roberts Éva kiemelte: csak akkor válasszák a diákok a jelentkezésnek ezt a formáját, ha stabil internetkapcsolattal rendelkeznek, s a postafiókjukat legalább néhány naponta meg tudják nézni.

Közlése szerint továbbra is korlátlan számú helyre lehet jelentkezni, az eljárás során 120 pontot és maximum 24 többletpontot lehet szerezni, utóbbit többek között nyelvvizsgáért, emelt szintű érettségiért. A minimális ponthatár 72 pont, a felsőfokú szakképzésben 60 pont lesz. Az idei évtől a hozott pontok duplázásával már nem lehet bekerülni, és a művészeti és testkulturális szakokon megmarad a gyakorlati vizsga.

felvételi eljárásra vonatkozó részletes tudnivalók az OFI honlapján és a december 15-én megjelent felvételi tájékoztatóban is elérhetők.

 

 

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!