Friss hírek

2004.11.30. 12:20

Az év végén kezdődhet az új tűzoltólaktanya műszaki átvétele Békásmegyeren

A Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság szakemberei és a Békásmegyeren élő mintegy nyolcvanezer ember reményei szerint még ez év végén megkezdődhet a III. kerületben épülő tűzoltólaktanya műszaki átvétele.

BAMA

A tűzőrség megépítését ombudsmani vizsgálat ajánlására határozta el a főváros. A nyolcvanas évek elején a Jós utcai robbanás, majd 1998-ban a Zsirai utcában gyújtogatásból keletkezett tűz áldozatokat is követelt. A szakemberek már korábban is tudták, hogy a III. kerületi Vihar utcai laktanya, amely Békásmegyer megépülése előtt már működött, nem képes megnyugtatóan ellátni a mintegy nyolcvanezer embernek otthont adó városrész tűzvédelmét.

A Szentendrei út forgalma, valamint a HÉV jelentősen megnöveli a tűzoltók vonulási idejét. Tavaszi és nyári hétvégeken előfordult, hogy a légvonalban alig hét kilométeres utat a szerkocsik csak fél óra alatt tudták megtenni a lakótelepig. Az európai normák szerint az elfogadható vonulási idő legfeljebb tíz perc.

A városatyák 2000-ben 400 millió forintot szavaztak meg a beruházásra, és hamarosan megkezdődött az építkezés. Bár időközben a fővárosi takarékossági hullámok kis híján elsodorták a laktanya alapjait, a városatyák a beruházás mielőbbi befejezése mellett döntöttek.

Az új tűzőrség szükségességét a Fővárosi Tűzoltó Parancsnokság (FTP) vizsgálata is alátámasztotta. A békásmegyeri tűzoltók a tíz hónap alatt további 79 esetben vonultak volna a működési körzetükhöz tartozó pilisborosjenői és ürömi területre, ahol hatvanszor tűzoltás, 19 esetben pedig műszaki mentés lett volna a feladatuk. Mivel ezekre a helyszínekre valójában az Árpád híd budai hídfőjénél lévő jelenlegi Vihar utcai laktanyából érkeztek a tűzoltók, vonulási idejük lényegesen hosszabb volt az elvárhatónál. Megérkezésük - napszaktól és forgalomtól függően - 8-21 perc volt, de átlagos vonulási idejük a negyedórát is meghaladta.

A személyi feltételek megteremtésére az FTP 15 millió forintot kapott a belügyi tárcától. A tűzoltóság létszámát országosan 67 státussal kellene emelni, 45 tűzoltó közülük Békásmegyerre kerülne. E többletlétszám bérköltsége évente 150-160 millió forint lenne.

Ma még azonban bizonytalan, hogy a birtokba vehetik-e a tűzoltók az új laktanyát, mert az állomány bérének, felszerelésének és a laktanya működésének fedezete egyelőre nem áll rendelkezésre. - Olyan nincs, hogy a jövő év elején ne vonulhassanak tűzhöz vagy műszaki mentéshez a békásmegyeri tűzoltók - jelentette ki érdeklődésünkre Danielisz Béla, a Fővárosi Közgyűlés városrendészeti bizottságának szocialista elnöke

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!