jó tanácsok

2020.07.11. 13:34

Így használja a klímát tetőtéri lakásban!

A kánikulai hőség az ott élők szervezetét nem teszi próbára, ha megfelelően kiépített és elhelyezett klímaberendezésük van.

Forrás: Shutterstock

Szakember nélkül soha!

Amennyiben egy tetőri lakással rendelkező épület nincs megfelelőn védve a napsugárzástól, a nyári időszak komolyan próbára teszi a zárószinten élőket. Egy rosszul megtervezett és pozícionált klíma sajnos nem nyújt megoldást a nagy melegre. Ezért fontos alaposan tájékozódni a tetőterek speciális klimatizálásáról – mondja az ingatlanbazar.hu kérdésére a Dél-Alföldi Klíma Kft.

Amire figyelni kell

A tetőtér klimatizálása során a legnagyobb gondot a megnövekedett hőterhelés és a tetőtér speciális adottsága, vagyis a tetőtér szigetelése, a tetőablakok száma, nagysága, tájolása, valamint a belmagasság és a használati szokások jelentik.

Ugyancsak lényeges szempont a helyiségek száma és elhelyezkedése is. Valamennyi felsorolt tényező jelentősen befolyásolja a klíma teljesítményét, de még a beltéri egység(ek) elhelyezését alapvetően meghatározzák.

Vásárlás előtt

Mielőtt kinyitnánk a pénztárcánkat, gondoljuk át, milyen tulajdonságokkal és funkciókkal rendelkezzen az új klíma. A jól megtervezett klímarendszer úgy hűt, hogy észre sem vesszük és nem is halljuk, egyszerűen csak fokozódik az ott élők komfortérzete.

Tévhit, hogy a tetőteret egyetlen nagyobb teljesítményű klímaberendezéssel elegendő lehűteni. Ez sajnos nagyobb lakásoknál nem szerencsés, illetve akkor sem, ha kevés az egybefüggő tér és az ingatlan több kisebb szobából áll.

A villanyszámla bánja

Amennyiben nem megfelelő méretű berendezést választunk, előfordulhat, hogy egy meleg nyári napon az egy szobát érő hőterhelés nagyobb lesz, mint a készülék hűtő teljesítménye. Vagyis nem lehet megfelelően lehűteni a helyiséget.

Az is könnyen előfordulhat, hogy a túlterhelt készülék – mivel nem tudja elérni a kívánt hőmérsékletet – soha nem áll meg. Ez josszútávon a készüléknek és a villanyszámlának sem tesz jót.

Ingatlanbazar.hu tipp

A tetőterek klimatizálása pontos tervezést és szakértelmet kíván, így mielőtt meggondolatlanul egy rossz megoldásra adná a fejét, keressen szakértő segítséget!

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!