Járvány

2020.03.06. 17:35

Így látja a járvány aktuális helyzetét egy virológus

Dr. Kemenesi Gábor válaszolt a leggyakoribb kérdésekre.

Debrecen, 2020. február 25. Olaszországból hazatért utasok testhõmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülõtéren 2020. február 25-én. A nemzetközi repülõtereken az új típusú koronavírus olaszországi terjedése miatt ellenõrzik az utasok testhõmérsékletét. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

Egyetlen olyan kutatócsoport van az országban, amelyik a denevérek koronavírusaival is foglalkozik nyolc éve, ennek a csoportnak a tagja dr. Kemenesi Gábor virológus kutató is. A PTE adjunktusa olvasói kérdésekre reagálva beszélt a ridikul.hu-nak az új koronavírusról.

Kell-e jobban tartani ettől a koronavírustól, mint az átlagos influenzától?

A szakember elmondta, az influenza ugyanúgy terjed, mint a koronavírus, de azt a fertőzést sokkal jobban ismeri a tudomány és védőoltás is van ellene.

A koronavírus azonban teljesen új vírus, új kihívás, egyelőre nincs vakcinánk, amivel megvédenénk a még nem érintett populációkat, nincs olyan antivirális szerünk, amit kifejezetten erre a vírusra adhatnánk

– fejtette ki.

A két betegség ellen ugyanakkor ugyanúgy védekezhetünk:

sűrűn mossunk kezet, próbáljuk elkerülni az arcunk érintését, tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat.

Mit csináljak, ha szeretném magam megvédeni a koronavírustól?

Gócpontokon, ha valakit megnyugtat, érdemes maszkot hordani. Fontos azonban tudni, hogy ezek a maszkokat csak egyszer lehet használni – egy városban töltött délelőtt után ki kell dobni.

Ez a papírmaszk a felületén körben szűri a beáramló levegőt és fogja föl a folyadékcsepp-részecskéket – amikben a vírusok utaznak, a nátha-, influenza-, koronavírus is. A külső felületét mindenképpen fertőzöttnek kell tekinteni.

A másik fontos dolog, hogy jól zárjon a maszk. Egy idő után ugyanis átnedvesedik a kilélegzett párától. Mit okoz ez? Sokkal több lesz az oldalt beszívott levegő, ahogy telik az idő.

Jól illeszkedő, jól záró maszk kell, nem a sebészmaszk.

Ha mi vagyunk betegek, maszk helyett egy sál is jó lehet arra, hogy megvédjük a többi embert a fertőzéstől.

Az is fontos, hogy ne a kezünkbe köhögjünk, hanem a könyökhajlatba.

Lappangási idő alatt fertőz a vírus?

Ezt sajnos még nem tudják a szakemberek pontosan.

Idősekre jelent halálos veszélyt a koronavírus?

Most úgy tűnik, hogy a vírus kockázati csoportjába idős emberek, 60-70 év felettiek, inkább a 60 felettiek tartoznak.

Esetükben nagyobb százalékban okoz súlyos megbetegedést és végződik halálozással. Nagyon fontos további súlyosbító tényező, ha van egyéb krónikus megbetegedés (pl. cukorbetegség, vérnyomásproblémák).

Ez ugyanakkor nem azt jelenti, hogy mást nem fertőz és nem alakulhat ki súlyos megbetegedés egy fiatalabb szervezetben, de ritkább.

Lehet tudni, mikorra készül el a vakcina?

Ez egy nagyon hosszú folyamat, de Ausztráliában, Amerikában, Izraelben, Európában már készül a vakcina.

Ez azt jelenti, hogy kutatók létrehoztak egy elővakcinát.

Most jön a fontos és lassú része a vakcinagyártásnak, amikor ezt az elővakcinát, amit laboratóriumi körülmények között hatásosnak ítéltek, először állatkísérleteken, majd utána úgynevezett klinikai fázisokon, embereken is kipróbálják, hogy nincs-e esetleg valamilyen káros mellékhatása.

A vakcina hosszú hónapok múlva készülhet csak el.

Fertőzhetnek-e a külföldről kapott csomagok?

A válaszhoz tudni kellene azt, hogy ennek a vírusnak pontosan milyen a túlélési képessége különféle környezeti körülmények között. Bizonyos koronavírusoknak órákig tart a túlélőképessége, bizonyos koronavírusoknál napokat is mértek. Az, hogy ez az új koronavírus ezen az „óráktól napokig” skálán hol helyezkedik el, nem tudjuk.

Nem valószínű azonban, hogy azokkal a csomagokkal, amelyek Kínából jönnek heteken keresztül, gond lenne, a karantén zónából pedig nem nagyon küldenek csomagokat.

Ugyanakkor az Olaszországból érkezett áruk esetében a külső csomagolással érdemes óvatosabbnak lennünk.

Kihez kell fordulni, ha valaki esetleg érintkezett olyan személlyel, aki fertőzött területről érkezett?

Érdemes felhívni a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számát. Ha szükséges, ők végzik a hivatalos vizsgálatot,

egy úgynevezett PCR-vizsgálatot: ez azt jelenti, hogy a vírus nukleinsavát mutatják ki.

A vírusnak is több génje van, mint ahogy nekünk is. Ezeknek különféle céljai vannak, és ezeket meg lehet célozni ezzel a teszttel és meg lehet mondani, hogy az adott köpetben, torokkenetben ott van-e a vírus, és nagyjából milyen mennyiségben. Így mutatják ki.

Ha valakinek egy rokona most érkezett Milánóból, azt kezeljük úgy, hogy gócpontból érkezett, lehet, hogy fertőzhet. De gócponton kívülről érkezettekkel nem kell törődni – mondta a szakember.

Borítókép: Olaszországból hazatért utasok testhőmérsékletét mérik a milánói járat érkezése után a debreceni repülőtéren 2020. február 25-én

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!