Életmód

2009.10.01. 14:48

Programajánló október 2-4-ig

Országos programok péntek délutántól vasárnap estig egyedülállóknak, pároknak, családoknak és baráti társaságoknak…

BAMA

Doboznapok a Budapesti Állatkertben

október 9-11.

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, a Budapesti Állatkert és a Fővárosi Közterület-Fenntartó ZRt. közös akcióval népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtését. Vidám Doboznapok elnevezésű akciójuk keretében kedvezményes árú felnőtt jegyet, az első 200 gyermek pedig naponta ingyen gyerekbelépőt kaphat, ha fejenként legalább 10 db kiürült tejes vagy gyümölcsleves karton dobozt hoz vissza a Fővárosi Állat- és Növénykerthez október 9-én, 10-én és 11-ikén.

Egyedül

Kiállítás: Képregény - Szotyory László kiállítása
Budapest, Várfok Galéria szeptember 10-október 10.
Lágy könnyedséggel és visszafogott színekkel megfestett képeinek két jellegzetes ihletforrása van: az egyik Amerika világa, a másik a "Mediterraneum". Parkok, itáliai kertek, antik épületek bukkannak fel képein pasztellszerű színekkel, leheletfinom, a vásznat sejtető, sokszor azt egyes helyeken üresen is hagyó rétegekben, gyors ecsetvonásokkal megfestve. Adott egy főszereplő, aki jelen van mindegyik képen, a néző az ő útját követheti végig különböző szituációkban és helyszíneken a kiállítótérben haladva. Ez a főszereplő jelen esetben a repülőgép, melyhez Szotyoryt gyermekkori rajongás fűzi.

Divatfesztivál: Marie Claire Fashion Days
Budapest, VAM Design – október 3. 15.15 és 17 óra
Érdekel, hogy vajon mi zajlik a kulisszák mögött egy divatfotózáson? Hogyan lesz egy átlagos szépségből, a magazin hasábjain szemet gyönyörködtető múzsa? A KREA Kortárs Művészeti Iskola kreatív csapata; fotós, stylist, sminkes, és a fodrász a moderátor segítségével most elmagyarázza és meg is mutatja, mi zajlik a háttérben. Az egész napos divateseményen (filmvetítéssel és rengeteg divatbemutatóval), két idén diplomázott KREÁs hallgató, Hansági Kriszta és Szegedi Kata is bemutatja kollekcióját.

Kettesben

Mozi: Tréfa
bemutató: október 1.
1912-ben járunk. Egy kisvárosi, papok vezette felekezeti iskolában a hagyományok szellemében kezdődik a tanév. A fiatal Weigl atya (Lengyel Tamás)  a kollégiumba érkező új tornatanár  megütközik azon a liberális gondolkodásmódon, ahogy a tanárok többsége viszonyul a kamaszok szertelenségéhez. Zoltán atya (Váta Lóránd), a hetedikesek osztályfőnöke is egyre kevésbé tud a körülötte zajló eseményekre figyelni: öccsét, akit egy bokszmeccsen megsüketítettek, néhány hónapja rábeszélte egy bostoni műtétre. A testvére a jéghegynek ütköző Titanicon utazott az orvoshoz, de a hivatalos lista - megmenekültekről, halottakról - egyre késik. Az események egy napon döntő fordulatot vesznek.

Színház: Furcsa pár
Kecskeméti Katona József Színház – október 3. 19 óra
Adott két nő, az egyik gyakorlott egyedülálló, a másik családi kötelékei most szakadnak szét. Az egyik végtelenül hanyag, nem ad sokat a környezetére, de nagyvonalú, és nem veti meg az élet örömeit, a másik végletesen pedáns, talán tisztaságmániás, és nagyon nehezen szakít korábbi életével. A két személy konfliktusa mindaddig, amíg csak hetente, társaságban jönnek össze, nem kerül felszínre, hiszen barátnők, és ezen a szinten elfogadják egymást, elnézik, csak megmosolyogják a másik hibáit. Ám Florance szakítási kísérletét megsegítendő, Olive felajánlja barátnőjének, hogy költözzön hozzá. A bonyodalmak ezután kezdődnek...

Kiállítás: Hangfoglalás Magyar Zenei Seregszemle és Hangszerkiállítás
Budapest, Debrecen, Veszprém, Miskolc, több helyszínen október 2-4.
A térség legizgalmasabb zenekarai, és a legnagyobb hangszer- illetve hangtechnikai kiállítása várja az érdeklődőket négy város kilenc helyszínén. Az eseménysorozat vendégországa Izland, sztárfellépője pedig Emiliana Torrini énekesnő. Fellépnek magyar, szlovák, szlovén, cseh, szerb, horvát és lengyel művészek is stílusbeli korlátok nélkül, a honi népzenétől kezdve a pop, a rock és a modern tánczenén át a mash-up producerekig és dj-kig át. Több tízezer hangszer, köztük pengetős, billentyűs, fúvós és ütős kerül kiállításra, legtöbbjük ki is próbálható. A 150 zenei program illetve koncert a SYMA ''C'' csarnokban felállított négy színpadon kap helyet.

Barátokkal

Koncert: Charlie
Mór, Kapucinustér – október 3. 18 óra
A Móri Bornapok és V. Néptánc Fesztivál (október 1-4.) ideje alatt számos kulturális, sport, borászati, szórakoztató program közül választhatnak az érdeklődők. A bornapokhoz kapcsolódóan évente felváltva nemzetközi fúvós, illetve néptánc fesztivál színesíti a programot és olyan előadók színesítik a palettát, mint Horváth Charlie, aki érces hangjával évtizedek óta magával ragadja régi és új rajongóit.

Fesztivál: Múzeumok Őszi Fesztiválja
Országszerte – október 1-november 15.
Az ország összes régiójából a múzeumok több tucatnyi programmal várják a látogatókat októberben és novemberben a negyedik alkalommal megrendezendő Múzeumok Őszi Fesztiválján. A rendezvénysorozat célja, hogy a több százezres tömegeket vonzó a Múzeumok Éjszakájához és a Múzeumok Majálisához hasonlóan egy sikeres hagyományt teremtsen. Idén a Múzeumok Őszi Éjszakája zárja majd a rendezvényt.

Összefogás: Egészség Hídja
Budapest, Roosevelt tér – október 4.
A mellrák ellen küzdő Egészség Hídja Összefogás szeretettel várja az érdeklődőket a Lánchíd pesti hídfőjénél a Magyar Tudományos Akadémia előtti Roosevelt téren. 16 órától tudományos szimpóziumot rendeznek a Magyar Tudományos Akadémián, ahova nemcsak a szakma képviselőit várják. Ezzel párhuzamosan koncertek lesznek a Roosevelt téri színpadon. Fellép majd a Vaga Banda Show, a Besh o droM, Szalóki Ági, Barbee, Pál Tamás, a Groovehouse és Keresztes Ildikó.
A séta 20 órakor indul a rózsaszín színbe öltöztetett Lánchíd pesti oldaláról.

Családdal

Sport - 24. SPAR Budapesti Nemzetközi Maraton (Futás)
Budapest, Városliget – október 4. 11 óra
Vasárnap a futóké lesz a főszerep. A résztvevők a főváros legszebb részein keresztül futva teljesítik választott távjukat - a mezőny hatalmas, mintegy tizenötezren húznak futócipőt ezen a napon. A kínálat széles, a maratontól egészen a 600 méterig mindenki találhat magának kedvenc futótávot, melyen elindulhat.

Fesztivál: IX. Győri Könyvszalon
Győr, több helyszínen – október 2-4.
A kultúra, az információ, a zene helye - ez a könyvszalon!
A Győri Nemzeti Színházban ezen a hétvégén ingyenes felolvasásokkal, dedikálásokkal, könyv és zenei CD bemutatókkal, beszélgetésekkel, konferenciával, valamint gyerekeknek és felnőtteknek szóló koncertekkel várják az érdeklődőket. Az Alkotói Díjat idén Jókai Anna veheti át.

Fesztivál: Tér-Építő-Játék
Győr, Városi művészeti Múzeum – Esterházy Palola – október 3. 15 óra
A családi múzeumi délután keretében a résztvevő felnőttek és gyerekek egy mesebeli tér építésébe fognak Gergics Ágnes múzeumpedagógus vezetésével. (A Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat kísérő rendezvénye.)

Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés, a Budapesti Állatkert és a Fővárosi Közterület-Fenntartó ZRt. közös akcióval népszerűsíti az italos kartondobozok szelektív gyűjtését. Vidám Doboznapok elnevezésű akciójuk keretében kedvezményes árú felnőtt jegyet, az első 200 gyermek pedig naponta ingyen gyerekbelépőt kaphat, ha fejenként legalább 10 db kiürült tejes vagy gyümölcsleves karton dobozt hoz vissza a Fővárosi Állat- és Növénykerthez október 9-én, 10-én és 11-ikén. -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!