Régészet

2022.09.25. 12:00

A piramisoknál is ősibb épületet találtak Csehországban

A Stonehenge-nél és az egyiptomi piramisoknál is idősebb, késő neolitikum kori építmény maradványaira bukkantak régészek Prága közelében.

A neolitikum idején rengeteg rondella készült, nagy népszerűségnek örvendtek, de funkciójuk továbbra sem ismert

Forrás: Shutterstock

A rejtélyes kör alakú épület romjai közel 7000 évesek lehetnek – írja a Live Science. A rondella, azaz körárok átmérője eléri az 55 métert, tehát az építmény hatalmas lehetett. A Cseh Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének (IAP) szóvivője, Jaroslav Řídký szerint az épületet a Kr. e. 4900 és Kr. e. 4400 között virágzó ún. tűzdelt szalagdíszes kerámia kultúra képviselői hozták létre.

A kutatók először az 1980-as években szereztek tudomást a Vinoř környéki maradványokról, ám akkor még nem voltak tisztában annak teljes méretével. A mostani ásatások során a régészek kerámiatöredékeket, állatcsontokat és kőeszközöket is találtak.

Az építmény maradványa
Forrás: INSTITUTE OF ARCHAEOLOGY OF THE CZECH ACADEMY OF SCIENCES

A szénizotópos vizsgálatokkal a kutatók pontosan meg tudják határozni az építmény létrehozásának időpontját. Ha ez megvan, az is kiderülhet, a rondella milyen kapcsolatban volt a közelben felfedezett többi neolitikum kori településsel.

Řídký szerint a most feltérképezett körépítményhez hasonló szerkezeteket más korabeli közép-európai kultúrák is létrehoztak. Korábban nem sok rondellát találtak a szakemberek, a légi- és drónfotózás elterjedésének köszönhetően azonban egyre több hasonló jellegű építményt fedeznek fel. Řídký hozzátette:

Ezek az épületek Európa legrégebbi építészeti emlékei.

Fentről nézve a rondellák egy vagy több széles, kör alakú árokból állnak, amikben réseket alakítottak ki, valószínűleg ezek lehettek a bejáratok. Az építmény belsejében vélhetően facölöpök voltak. A neolitikum idején rengeteg rondella készült, nagy népszerűségnek örvendtek, de funkciójuk továbbra sem ismert.

A szénizotópos vizsgálatokkal a kutatók pontosan meg tudják határozni az építmény létrehozásának időpontját
Forrás: INSTITUTE OF ARCHAEOLOGY OF THE CZECH ACADEMY OF SCIENCES

A legkorábbi rondellát 1991-ben azonosították Németországban, ezt szintén a tűzdelt szalagdíszes kerámia kultúra tagjai építették. Az elméletek szerint csillagászati vizsgálatokat is végezhettek vele, de ünnepeket és gyűléseket is szervezhettek benne.

A rondellák építésével Kr. e. 4600-ban felhagytak, ennek oka szintén nem ismert – írja az Origo.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!