Nem szabad figyelmen kívül hagyni

2022.07.31. 12:00

A kullancscsípés évtizedekkel később is súlyos károkat okozhat

Ízületi, szív- és idegrendszeri problémák jelentkezhetnek az időben fel nem ismert Lyme-kór miatt. A későn diagnosztizált betegség pedig a belső szerveket is érintő, súlyos szövődményekkel járhat. A fertőzött kullancs csípése után ugyanis nem mindenkinél jelenik meg a jellegzetes, ovális alakú Lyme-folt (orvosi nevén erythema chronicum migrans), az esetek 30 százalékában pedig egyszerűen nem vesszük észre – idézi dr. Kovács Anikót a Semmelweis Médiasarok.

A Semmelweis Egyetem Bőr-, Nemikórtani és Bőronkológiai Klinika szakorvosa kiemelte: az időben felismert bőrtünet alapján felállított diagnózis után, célzott, három-négy hetes antibiotikumos terápiával jól kezelhető a betegség – olvasható a Semmelweis.hu-n.

A körkörösen terjedő ovális bőrelváltozás, leggyakrabban egy-két héttel a csípést követően alakul ki, átmérője eléri vagy meghaladja az öt centimétert és megjelenése a legtöbb esetben Lyme-kórra utal, ezért amennyiben legalább három napig észleljük a bőrön, azonnal forduljunk háziorvoshoz vagy bőrgyógyászszakorvoshoz – javasolja a szakember. Hozzáteszi, a foltok pár hét alatt maguktól eltűnnek, így a betegség észrevétlen marad, majd évekkel vagy évtizedekkel később okoznak neurológiai, szív- vagy ízületi megbetegedéseket. Ilyenkor a késői szövődmények kialakulása után nagyon nehéz megállapítani az okokat – teszi hozzá dr. Kovács Anikó.

Forrás: Semmelweis.hu/Médiasarok

A kullancs csípésével terjedő másik súlyos betegség a vírusos agyhártyagyulladás, amely kortól függetlenül mindenkinél kialakulhat. A Lyme-kórral ellentétben itt nem jelennek meg bőrkiütések, a csípést követő 7–14 napban az első tünetekre jellemző a fejfájás és a lázas állapot, majd megjelenik a szédülés, tarkómerevség, amely nehéz nyakmozgatással jár. A betegség védőoltással megelőzhető, amely egyéves kortól adható – magyarázza a klinikai szakorvos. Amennyiben ilyen panaszok jelentkeznek, forduljunk azonnal a háziorvoshoz vagy infektológushoz.

A kullancsot kullancskanállal vagy csipesszel, óvatosan – lehetőleg minél hamarabb – el kell távolítani úgy, hogy a testét még véletlenül se nyomjuk össze, vagy sértsük meg, ugyanis a méreganyag éppen ekkor kerül be az ember szervezetébe, majd onnan a véráramba.

Ezután fertőtlenítsük le a bőrfelületet és egy-két hétig figyeljük, hogy a csípés helyén kialakul-e valamilyen bőrreakció. Olajat, krémet, hintőport szigorúan tilos a kullancsra kenni, mert ebben az esetben ugyan az állat kimászhat a bőr alól, de mindeközben önkéntelenül bejuttatja a méreganyagot a szervezetünkbe – hívja fel a figyelmet dr. Kovács Anikó. Szigorúan tilos szteroidtartalmú krémet kenni a Lyme-foltokra, ugyanis azzal csak azt érjük el, hogy a tünetek hamarabb elmúlnak, a betegség azonban észrevétlenül megmarad.

Az eredeti cikk ITT érhető el.

Borítókép: illusztráció (Shutterstock)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!