Paleontológia

2022.03.01. 12:07

Visszatért barlangjába a 15 ezer éves medvecsontváz

Hónapokig tartó tisztogatás után visszatért egy legalább 15 ezer éves medvecsontváz a Sváb-Alb német középhegységben lévő barlangjába.

A baden-württembergi Sonnenbühl melletti barlang lakóját évről évre látogatók ezrei keresik fel, akik cipőjükön akaratlanul is földet és magvakat visznek magukkal a medvebarlangba. Ez és a mesterséges fény idővel a csontváz elmohásodását és elalgásodását okozza.

Az ősi csontokat három hónap alatt tisztították meg a mohától és az algáktól a Tübingeni Egyetem szakértői – közölte az önkormányzat.

A barlangi medve másodszor esett át ilyen tisztításon 1949-es felfedezése óta. A maradványok addig állandó 9 Celsius-fokban, 100 százalék páratartalom mellett és teljes sötétségben vészeltek át évezredeket.

Sok más hasonló lelettől eltérően a sonnenbühli barlangi medve nem lett múzeumi látványosság, visszakerült oda, ahol elpusztult.

A medvebarlangot március 5-én nyitják meg újra felfrissített lakójával együtt, ezen a napon egy preparátor tart vezetést a látogatóknak. 

Borítóképünkön a sonnenbühli barlangi medve. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!