nincs halálos áldozat

2021.11.02. 08:45

Víz alatti hegynek ütközött egy amerikai tengeralattjáró

Víz alatti hegynek ütközött október elején a Dél-kínai-tengeren a Connecticut amerikai tengeralattjáró – állapította meg az amerikai haditengerészet két védelmi tisztségviselő hétfői közlése szerint. Az illetők hozzátették: az ügyben később lesz hivatalos tájékoztatás.

Brementon, 2021. november2. 2016. december 15-én készült kép a Connecticut amerikai tengeralattjáróról, amint felújítás után próbaútra indul a Puget Sound Haditengerészeti Hajógyárból, a Washington állambeli Brementonban. Az amerikai haditengerészet közlése szerint 2021. október 2-án a Dél-kínai-tengeren a nukleáris meghajtású tengeralattjáró járõrözés közben nekiütközött egy azonosítatlan tárgynak. A balesetben a jármû megrongálódott és több tengerész könnyebben megsérült, de halálos áldozat nem volt. A Connecticut egy nemzetközi hadgyakorlaton vett részt. MTI/AP/Amerikai haditengerészet/Thiep Van Nguyen II

Forrás: MTI/AP/Amerikai haditengerészet

Fotó: Thiep Van Nguyen II

Az eset után a haditengerészet azt közölte, hogy a nukleáris meghajtású tengeralattjáró járőrözés közben nekiütközött egy azonosítatlan tárgynak. A balesetben a jármű megrongálódott és több tengerész könnyebben megsérült, de halálos áldozat nem volt. A Connecticut egy nemzetközi hadgyakorlaton vett részt.

Kína, amely a tenger csaknem egészét magának követeli, és számos katonai bázist hozott létre az ott található kis szigeteken, jelezte akkor: mélységesen aggasztják a történtek.

A név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők hozzátették most, hogy a tenger alatti hegy nem szerepelt a haditengerészet térképén.

Az Egyesült Államok és szövetségesei rendszeresen járőröznek a térségbeli nemzetközi vizeken, kihasználva a hajózás szabadságához fűződő jogukat. Kína nemtetszéssel figyeli ezeket az eseményeket.

Borítókép: 2016. december 15-én készült kép a Connecticut amerikai tengeralattjáróról, amint felújítás után próbaútra indul a Puget Sound Haditengerészeti Hajógyárból, a Washington állambeli Brementonban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!