feltárás

2020.11.15. 07:31

Újabb száz érintetlen szarkofágot találtak a szakkarai nekropoliszban

A 2000-2500 éves, gazdagon díszített, aranyozott és festett fakoporsókat három 12 méter mély temetkezési aknában találták.

Szakkara, 2020. november 14. Mosztafa Vaziri, Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára beszél, miközben több mint 2500 éves szarkofágokat mutatnak be az egyiptomi Szakkarában 2020. november 14-én. A régészek legalább száz ókori koporsót, többekben múmiával, valamint körülbelül negyven aranyozott szobrot találtak a Kairótól délre, Gíza tartományban fekvő Szakkara nekropoliszában. MTI/AP

Forrás: MTI/AP

Fotó: Nariman el-Mofti

További több mint 100 érintetlen szarkofágnak a szakkarai nekropoliszban történt felfedezését jelentették be szombaton az egyiptomi hatóságok, akik szerint még távolról sincs vége a kincsek feltárásának a nagy fáraókori temetőben.

A 2000-2500 éves, gazdagon díszített, aranyozott és festett fakoporsókat három 12 méter mély temetkezési aknában találták a híres Dzsószer-piramis melletti nekropoliszban, ugyanott, ahol szeptemberben 27, októberben pedig további 59 érintetlen, és hasonlóan jó állapotban lévő szarkofágot találtak.

A koporsók mellett találtak 40 aranyozott istenszobrot, illetve halotti maszkot is.

A leletek a későkorra (i.e. 664-332) és a három évszázadon át uralkodó ptolemaioszi dinasztia (i.e. 323-30) idejére nyúlnak vissza.

A friss leleteket egy hevenyészett tárlaton mutatták be a világsajtónak a Dzsószer-piramis lábánál, ahol a meghívottak jelenlétében nyitottak fel egy koporsót, a benne talált múmiát pedig egy mobil röntgenkészülékkel át is világították.

Szakkara még csak az 1 százalékát mutatta meg annak, amit magában rejt – mondta az egyiptomi televízióban élőben közvetített sajtótájékoztatón Hálid al-Ináni régészeti miniszter, aki egy újabb nagy felfedezés bejelentését ígérte az elkövetkező hetekre, december végére vagy január elejére.

Az egyiptomi régészek egyebek közt arra számítanak, hogy megtalálják azt a koporsókészítő műhelyt, ahol a temérdek szarkofágot gyártották.

A szakkarai leleteket a három legjelentősebb egyiptomi múzeumban fogják közszemlére tenni a nagyközönség számára, köztük a gízai piramisok mellett épülő és jövőre átadandó Egyiptomi Nagymúzeumban – közölték.

Borítókép: Mosztafa Vaziri, Legfelsőbb Régészeti Tanács főtitkára beszél, miközben több mint 2500 éves szarkofágokat mutatnak be az egyiptomi Szakkarában 2020. november 14-én.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!