tombol az erőszak

2020.09.04. 11:26

Sok francia városban elszabadult a bűnözés

Több francia nagyvárosban is vége van a vidéki nyugalomnak, különösen a karantén megszüntetése után ugrott meg látványosan a bűnözés és az erőszak sok helyen. Egyre gyakrabban fordul elő az is, hogy fiatal, kiskorú bűnözők az elkövetők.

Forrás: Shutterstock

A V4NA Hírügynökség arról ír, hogy Franciaország több városában is a mindennapok része lett a bűnözés, talán Bordeaux-ban a legrosszabb a helyzet, ahol a Nouvel Observateur adatai szerint a tavalyi évben 100 százalékkal megugrott a fiatalkorúak által elkövetett bűnözés, de a 2020-as év is gyászosan alakul.

A karantén feloldását követően egy hónap leforgása alatt, június 22. és július 27. között 31 késelés történt, tehát, átlagban minden napra jutott egy szurkálás. Az augusztusi adatokat még nem dolgozták fel, de annyi biztos, hogy több mint egy tucatnyi késelés történt a városban. Szintén egyre nagyobb problémát jelentenek azok a kiskorú migránsok, akik embercsempészek befolyása alatt állnak, akik, kihasználva kiszolgáltatott helyzetüket sokszor belekényszerítik őket a bűnözésbe. Megdöbbentő adat, de a bordeaux-i prefektúra adatai szerint az első negyedévben a kísérő nélküli kiskorúak követték el az erőszakos cselekmények 44 százalékát, tehát, csaknem a felét.

Az Unité SGP Police rendőri szakszervezet regionális titkára, Philippe Rolland elmondása alapján ezekkel a fiatal bűnözőkkel az a legnagyobb baj, hogy mindig ugyanazok a kiskorúak kerülnek rendőrkézre és hiába veszik őket őrizetbe, csak annyit tehetnek, hogy figyelmeztetik őket és elengedik, másnap pedig kezdődik az egész elölről. Sok köztük a 12-13 éves gyermek, de olyanok is akadnak, akik kiskorúnak mondják magukat, holott már 25 évesek is elmúltak.

Más francia városokban is nagy gondok vannak, Toulouse-ban szintén nagyon sok késelés történt az utóbbi időben, május végén például a nyílt utcán szúrta torkon áldozatát egy iszlamista férfi, akit már jó ideje keresett a hatóság, június végén pedig egy párra támadt rá a belvárosban két személy. A 17 és 20 éves fiatal kést rántott, megszurkálták áldozataikat, majd elmenekültek, de a rendőrök hamar elfogták őket. Egyikük már szerepelt a rendőrségi nyilvántartásban, a történtekről a Lyonmag helyi lap számolt be.

Franciaország ötödik legnagyobb városát, Nizzát is elérte az erőszakhullám,

a karantén megszüntetését követően nagyon megnövekedett a késeléses támadások száma,

melyek során hárman is életüket vesztették a közelmúltban. A rendőrség szerint egyrészt a bezártság alatt felgyülemlett feszültség az oka a sok támadásnak, másrészt sokan nem mentek el nyaralni, más városokból azonban érkeztek vakációzók, így a városban lévő emberek száma is megugrott a nyáron, ami rengeteg feszültséget okozott. Ráadásul a vírus miatt bezártak az éjszakai klubok, ahol kitombolhatták volna magukat az unatkozó fiatalok.

A második legnagyobb francia rendőrszakszervezet, az Unité SGP Police megyei titkára, Jean-Luc Bragato úgy véli, hogy az elmúlt tíz évben egyre erőszakosabbak a fiatalok, akik gyakran összekeverik a virtuális világot a valósággal és fel sem fogják, hogy a szúrás a való életben komoly sérüléseket okoz. Rendkívül népszerű fegyver lett az utóbbi időben a kés, mert olcsó, könnyű hozzájutni és egyszerű a használata – írja a Nice Matin regionális lap.

A tavalyi év gyászos adatokkal zárult a késes támadások tekintetében, ugyanis

2019-ben Franciaországban naponta 120 szúrófegyverrel elkövetett támadás történt.

A Le Figaro jelentetett meg erről egy cikket, melyből kiderül, hogy 2015 és 2017 között a késeléses támadások áldozatainak száma 44 000 volt, vagyis átlagosan több, mint napi 120.

A cikkből azt is megtudjuk, hogy az elmúlt két évtizedben,

2001 óta több mint kétszeresére nőtt az erőszakos cselekmények száma, a gyilkosságok és emberölési kísérletek száma pedig döbbenetes mértékben, több mint 70 százalékban nőtt

2001 és 2019 között, évi 2200 esetről 3800-ra ugrott.

Az erőszak tehát Franciaország mindennapjainak szerves része lett, ami a karantén alatti kijárási tilalomnak köszönhetően visszaesett ugyan, de most újból erőre kap és tovább szedi áldozatait.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!