Egyperces

2017.01.20. 14:25

Így néz ki az ideális férfi a világ 17 országában

Egy kísérlet során egy férfit ábrázoló képet küldtek szét grafikusoknak, melyet mindegyikük kedvére photoshoppolhatott. Az eredmények egyszerre lettek meghökkentőek és megnyugtatóak.

BAMA

2015 egyik emlékezetes húzása volt, amikor egy brit online gyógyszerüzlet szétküldött egy fotót egy nőről a világ 18 országának grafikusaihoz, azzal a kéréssel, hogy „tegyék őt széppé”. A visszaérkezett, photoshoppolt képek megdöbbentőek voltak – mármint az volt bennük a megdöbbentő, mennyire másképp értelmezik a szépség fogalmát a világ különböző tájain. Az akciónak persze az volt a nem is olyan rejtett üzenete, hogy ahelyett, hogy divatideálokat követve mindenki a halálba diétázná és -műttetné magát, próbáljuk meg jól érezni magunkat a bőrünkben, hiszen a szépség annyi formát ölthet, ahány ország van a világon – szó szerint.

Na, ennek az akciónak most megcsinálták a férfi verzióját is: a brit Superdrug parfüméria fotót küldött 17 ország grafikusainak. Az eljárás mellett a kiváltó ok is ugyanaz volt: a férfiak ugyanúgy testképzavartól szenvednek a médiában megjelenő szépségideálok miatt, mint a nők. Arra számítottak, hogy a visszaérkező megoldások majd ugyanolyan változatos szépségideálokat mutatnak, mint a nők esetében. Ez be is jött.

Az eredeti kép ez volt:

És akkor jöjjenek a megoldások!

Ausztrália:

Banglades:

Kína:

Kolumbia:

Horvátország:

Indonézia:

Macedónia:

Nigéria:

Pakisztán:

Fülöp-szigetek:

Oroszország:

Szerbia:

Dél-Afrika:

Spanyolország:

Nagy-Britannia:

USA:

Venezuela:

Amint látszik, egyáltalán nem mindenhol rajzoltak kockahasat a pocakos alapférfinak, a legtöbb helyen, azzal együtt is, hogy belenyúltak az alkatába, meghagyták a modellt átlagos felépítésűnek. A legkigyúrtabbnak, legfittebbnek aligha meglepő módon az amerikai grafikus tette meg az alapanyagot, de ebben hű társra lelt dél-afrikai kollégájában. De Angliában például nem ragaszkodtak az izomkötegekhez, Oroszországban meg az irreálisan alacsony testzsírszázalékhoz. Az orosz férfiideál viszont szép, félhosszú hajat kapott – a szerb meg ízléstelen tetoválást a vállára.

Természetesen, mivel ebben a kísérletben csupán 17 ember vett részt, a végeredmény nem lehet reprezentatív – ez csupán 17 különböző ízlés eredménye. De azt már ez is jól megmutatja, hogy egyáltalán nem kell görcsösen egyféle szépségideálba kapaszkodni. A világ – mint a férfipocak – ennél kerekebb.

Címkék#Hírkereső

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!