Digitália

2024.02.08. 06:00

Elképedünk az új Apple kütyü varázslatától

A Vision Pro az Apple belépője az arcon viselt számítógépek világába.

MW

Forrás: Apple

Elöntik a médiát az új Apple Vision Pro felhasználóit mutató videók: a csodaszemüveget – melynek az ára maga is egy csoda – friss tulajdonosai mintha mindenütt viselnék, ahol csak tehetik.

Szakértők szerint a Vision Pro az Apple belépője az arcon viselt számítógépek világába. Állítólag tíz éve fejlesztik a headsetet – következzék a fekete leves –, melyből a legolcsóbb ára 3499 dollár, azaz egy az egyben átszámítva mintegy 1 millió 260 ezer forint. Ez a harapott almás cég szerint az úgynevezett „térbeli számítástechnika” kezdete. Ami leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a szemüveg viselői elé eddig nem látott kép- és hangminőségben vetítik a valóság képei – egy szoba, utca, bármi – fölé rétegezve a virtuális valóság tárgyait. A videókból jobban kiderül, mi is történik:

Hihetetlenül egyszerűen működik: csak a fejpántot kell a saját méretünkre állítani, minden más motor- és szenzorvezérelt, automatikus. A headset első felvételekor a lencséket a szemünkhöz igazítja. A beállítás többi része szinte pontosan olyan, mint bármely más iOS-eszközön: ha iPhone-unk van, közel vihetjük a Vision Próhoz, hogy átküldje az összes beállítást. Ha nincs iPhone-unk, akkor manuálisan kell megadni a jelszavakat, de önálló eszközként is jól működik.

A felhasználó fején teljesen elzárja a látást, majd 3D-s videót jelenít meg a körülötte lévő világról az elülső kamerákon keresztül, mintha az eszközön keresztül látna. Viselője egyetlen csettintéssel kerülhet a virtuális valóságba: dolgozhat a számítógépén a Holdon ülve, vagy a konyhájában.

Példátlan a készülék szem- és kézkövető technológiája: mivel szenzorai pontosan látják, hová nézünk, a kijelölést, kattintást csupán a hüvelyk- és mutatóujjunk összeérintésével megtehetjük.

Nagyon igényes kivitelezésű a többi VR headsethez képest, melyek nagyrészt műanyagból készülnek – a Vision Pro háza magnéziumból és szénszálból épült. Fedőüvege rengeteg kamerát és érzékelőt rejt. Van pár nagyfelbontású elülső kamera a videó áthaladásához, lefelé és oldalra néző kamerák a kezek követéséhez, lidar szkenner és TrueDepth kamerák a térkövetéshez, valamint infravörös reflektorok, hogy minden működjön gyenge fényviszonyok között is. Mindezek alatt egy M2-es processzor és az Apple új R1-es térbeli társprocesszora dohog pár ventilátor társaságában, hogy elvezessék a hőt a csúcstechnológiából.

A kijelző apró MicroOLED, összesen 23 millió pixeles, egyenként mindössze 7,5 mikrométer méretű, vagyis körülbelül akkora, mint egy vörösvértest. Az apró pixelek mindegyike három RGB alpixelből áll, amelyek az Apple szerint S-csíkos mintázatban helyezkednek el.

A kijelzők miatt olyan drága – ezek képezik a Vision Pro élményét, amitől az egész működik. Azért ezt látni kell:

Az Apple azt szeretné, ha a vadonatúj Vision Pro headset újdonsült tulajdonosai otthonuk kényelmében élveznék „térbeli számítógépüket”. De ez nem akadályozza meg a szokásos feltűnést keresőket abban, hogy életveszélyes módon úgy tegyenek, mintha az alkalmazásokat lapozgatnák autóvezetés közben.

Az élményért rendesen ki kell nyitni a pénztárcát: 3499 dollár a 256 GB, 3699 dollár az 512 GB, és 3899 dollár az 1 TB tárhellyel szerelt modell. De nem is kell belegondolni, hogy ezek mit jelentenének forintban, mert egyelőre csak Amerikában lehet megrendelni és kizárólag amerikai címre szállítják ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!