Digitália

2023.07.19. 06:00

Nintendo Switch mentett meg egy eltűnt lányt 4800 km-re az otthonától

Kiderült, hogy az FBI a 15 éves lányt a játékkonzoláról küldött információk alapján találta meg.

MW

Képünk illusztráció: nem az áldozatot ábrázolja

Forrás: Shutterstock

A tinédzser tavaly augusztus 3-án tűnt el virginiai otthonából. A rendőrség nagy erőkkel kezdte el keresni, a kutatásba önkéntesek szintén bekapcsolódtak. Szórólapokat is kihelyeztek a környező településeken az arcképével, bár tudták, valószínűtlen, hogy a lány megszökött volna.

A hírt közzétevő abc15 (nem a Nintendo reklámanyaga) szerint a helyi keresőcsapat kiterjesztve folytatta a lány keresését, de elakadtak. Ekkor a lány már egy távolsági buszon utazott, több mint 4800 kilométerre az otthonától.

Mint a most nyilvánosságra hozott bírósági iratokból kiderül, Ethan Roberts, egy 28 éves férfi rabolta el, akivel az interneten ismerkedett meg. Roberts gyermekpornográfiára kényszerítette.

Egy apartmankomplexumba vitte az arizonai Tollesonban.

„Sok mindenen ment keresztül néhány nap alatt.” – fogalmazott Coleman, az önkéntéscsapat vezetője.

A bűnözős azonban figyelmetlenül megengedte, hogy a lány elhozza Nintendo Switch játékkonzolját. Amikor a lány egy napon csatlakozott az internethez, hogy megnézhesse a YouTube-ot és letölthessen egy játékot, kikerült a webre a digitális lábnyoma.

A Switch ugyanis rendelkezik egy olyan funkcióval, amely figyelmezteti a játékos ismerőseit a Switcheiken, valahányszor egy társuk online csatlakozik. Ezt a megoldást csupán azért alkalmazza a gyártó, hogy ösztönözze a csoportos játékot. Esetében a funkció életmentő volt: egy barátja látta, hogy a lány neve váratlanul rövid időre felbukkant, és értesítette a hatóságokat.

„Ilyen szerencsés fordulatra senki sem számított” – mondta Frank Milstead, a DPS igazgatója.

Egy másik gyerek elég okos volt ahhoz, hogy azt mondja, hé, nézd, az eltűnt barátom online van, ezt el kell mondanom valakinek.

Milstead elmondta, hogy a rendőrség gyakran használ digitális eszközkövetést a gyanúsítottak elfogására és az eltűnt emberek megtalálására.

És egyre bővül azoknak az eszközöknek a listája, amelyek nyomon követhetnek bennünket – ami nem feltétlenül jó hír, de a lányt éppenséggel ez mentette meg.

„Mind kapcsolódik Wi-Fi-hez, vagy mobiladatforgalomhoz” – mondta Milstead. „Mobiltelefon, iPad, okosóra, bármi legyen is az – ezek segítségével megtalálhatjuk az embereket.”

A Nintendo segítségével az FBI megszerezte a Switch IP-címét, ami pedig elvezette őket egyenesen az emberrabló lakóparkjához. Coleman szerint

alábecsülte a bűnöző a mai technika képességeit.

A tinédzser visszatérhetett virginiai családjához, hogy felépüljön a megpróbáltatásaiból, amelyek még sokáig tarthattak volna, ha nincs a Nintendo Switch.

„A rosszfiúknak tudniuk kell, hogy mindenhol digitális lábnyomot hagyunk magunk után, és a rendőrség pedig figyel” – mondta Milstead. Robertset 30 év börtönbüntetésre ítélték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!