Digitália

2023.01.12. 15:40

Pilóta nélküli űrhajó menti a Nemzetközi Űrállomás legénységét

A Roszkozmosz bejelentette, hogy személyzet nélküli Szojuz űrszondával kimenti a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén rekedt űrhajósokat. A Roszkozmosz és a NASA tisztviselői nem nevezik vészhelyzeti megoldásnak az eljárást.

Szergej Prokopjev, a Roszkozmosz ûrhajósa

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Jurij Kocsetkov

Oroszország egy pilóta nélküli Szojuz MS-23-as űrhajót küld a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) február 20-án, hogy visszahozza a Földre az ISS-en tartózkodó két orosz és egy amerikai űrhajóst, miután megállapították, hogy az ott dokkoló, megsérült Szojuz űrszonda nem tudja biztonságosan visszavinni legénységét a Földre.

A múlt hónapban az MS-22-t meteoroid találta el, míg a Nemzetközi Űrállomáson dokkolt. A becsapódás szivárgást okozott, hűtőfolyadékot engedett az űrbe, éppen amikor az orosz űrhajósok rutin űrsétára készültek.

Jelenleg az egyetlen kiút az űrállomásról a Földre egy amerikai SpaceX Crew Dragon űrszonda fedélzetén lehetne, amelyben négy embernek jut hely. A februárban felküldendő Szojuz hozza vissza majd Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz űrhajósokat, valamint Francisco Rubio amerikai űrhajóst.

Szergej Korszakov kozmonauta által készített kép a Föld körül keringõ Nemzetközi Űrállomás (ISS) Szojuz moduljáról. Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és az orosz űrügynökség szivárgás miatt lemondta Szergej Prokopjev és Dmitrij Petelin orosz ûrhajós december 14-re tervezett ûrsétáját az űrállomás körül. Az orosz ûrhajósoknak korábban, november 25-én már le kellett mondaniuk egy űrsétát, akkor az űrruhájukkal kapcsolatban merült fel gond
Fotós: Szergej Korszakov / Forrás: MTI/AP/Roszkozmosz

Az újságírókkal folytatott beszélgetés során a NASA és a Roszkoszmosz illetékesei elmondták, az orosz állami bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a hűtőfolyadék elvesztése miatt az űrszonda radiátora már nem tudja önmagában hűteni az űrhajót. Amikor az űrszonda visszatér a Földre, belsejében a hőmérséklet 40 Celsius-fok fölé emelkedhet magas páratartalom mellett – mondta Szergej Krikalev, a Roszkozmosz emberi űrrepülési programjaiért felelős ügyvezető igazgatója.

„A jelenlegi Szojuz legénységgel való leszállásának fő problémája a hőmérséklet lenne, mert elveszítettük a hőelnyelő képességet” – mondta. „Az űrhajósok szervezete nem viselné a magas hőmérsékletet és a páratartalmat.”

A Szojuz MS-23 tehát február 20-án indul legénység nélkül, de némi rakománnyal. Az állomáson való dokkolás után a legénység egy-két hetet tölt majd azzal, hogy a Szojuz MS-22-ről az MS-23-ra berendezéseket rakodnak át, a Szojuz MS-22-ben pedig olyan tárgyakat tartanak, amelyek visszavihetőek a Földre, és nem érzékenyek a túlmelegedésre. A Szojuz MS-22 ezután lecsatlakozik, és automatizált módban próbál visszaszállni Kazahsztánba.

Joel Montalbano, a NASA ISS programmenedzsere elmondta, hogy a NASA felülvizsgálja a közelgő küldetések ütemtervét, beleértve a februárban induló Crew-6 Crew Dragon küldetést is, tekintettel az orosz tervek változására. Azt mondta, hogy „pár hétbe” telhet, amíg az ügynökség eldönti, hogyan változhat ez a menetrend, de hozzátette, a Crew-6 legénysége nem változik.

Krikalev és Montalbano azt mondta, megvizsgálják a lehetőségeket, hogy mit tegyenek, ha vészhelyzet miatt ki kell evakuálni az ISS-t, mielőtt a Szojuz MS-23 megérkezne. Ez magában foglalhatja a Szojuz legénység egy vagy több tagjának a repülését az ISS-hez dokkolt Crew Dragon űrrepülőgépen.

Krikalev szerint a vizsgálat megállapította, hogy a sérülést nagy valószínűséggel egy mikrometeoroid okozta, amely körülbelül hét kilométer/másodperc sebességgel ütközött az űrhajónak. Bár a jelek szerint nem tervezési hiba okozta a problémát, a technikusok elővigyázatosságból „kétszer, háromszor ellenőrizték” a Szojuz MS-23 radiátorát. „Nincs okunk aggodalomra a következő Szojuzzal kapcsolatban."

A mérnökök kizárták, hogy meg lehessen javítani a Szojuz MS-22-t az űrben, mivel a sérülést űrsétával nehezen érnék el és a radiátor hűtőfolyadékkal való feltöltése, valamint a rés javítása kockázatos lenne az űrhajósoknak.

Krikalev és Montalbano elmondták, hogy rendszeres kapcsolatban álltak az ISS legénységével, hogy tájékoztassák őket a helyzetről, valamint hogy Prokopjev, Petelin és Rubio jó egészségnek örvend.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!