Online is nézhető

2021.09.23. 12:26

100 óra csillagászat vár ránk a Svábhegyi Csillagvizsgálóban

A Nemzetközi Csillagászati Unió idén is meghirdette világméretű kampányát, a 100 óra csillagászatot.

Forrás: Shutterstock

A legnagyobb csillagászati szervezet a lehető legtöbb helyszínen szeretné ösztönözni távcsöves bemutatók vagy más ismeretterjesztő programok megtartására a csillagos égbolt szakértőit.

óriásbolygók távcsöves és űrszondás megfigyelésétől a galaxisokon és mély-ég objektumokon át vezet az út az univerzum csodái felé.

A Nemzetközi Csillagászati Unió (International Astronomical Union, IAU) 2021. október 1. és 4. között ismét meghirdette a 100 óra csillagászat eseménysorozatot. Az idei rendezvénysorozat mottója, az „Együtt az ég alatt”, utalva arra, hogy az utóbbi időszakban különösen fontossá vált a közösségek összetartása, még akkor is, amikor a személyes találkozás nem volt (és sok helyen még most sem) lehetséges.

Az IAU buzdítására világszerte több száz helyszínen szerveznek távcsöves észleléseket és előadásokat, illetve, ahol a járványügyi helyzet indokolttá teszi, online bemutatókat. Idén a Hold zavaró fényétől mentes, tiszta őszi ég vár ránk, a Naprendszer két legnagyobb bolygója, a Jupiter és a Szaturnusz viszont látványosan látszódik majd.

A Svábhegyi Csillagvizsgáló 4 napos programmal vár

A Svábhegyi Csillagvizsgálóban az első két este folyamán az óriásbolygókkal ismerkedhetnek meg a látogatók, azok távcsöves megfigyeléséről és űrszondákkal való vizsgálatáról is láthatunk előadást.

Derült idő esetén mindenki saját szemével is megpillanthatja a Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és Neptunusz kvartettjét Magyarország legnagyobb bemutató távcsövén keresztül.

Szombaton napközben a gyerekek lesznek a figyelem középpontjában, elsősorban nekik szól az Asztromatiné délelőtti és délutáni programja, melynek keretében játékos formában ismerkedhetnek meg az univerzum csodáival. Vasárnap az Androméda-galaxis szolgáltatja a témát, az esti távcsöves bemutató során pedig a tervek szerint számos mélyég-objektum kerül majd távcsővégre.

Akinek nincs lehetősége személyesen eljönni a programokra, annak sem kell kimaradnia az élményből,

péntek, szombat és vasárnap a Csillagvizsgáló előadásait online, élőben közvetítik Facebook-on.

Október 4-én este különleges kvízjáték zárja majd a programsorozatot, így bárki próbára teheti a 4 nap alatt megszerzett csillagászati és űrkutatási tudását.

A Szaturnusz gyűrűjét mindenkinek látnia kell egyszer

A Nemzetközi Csillagászati Unió (International Astronomical Union, IAU) először 2009-ben, a csillagászat nemzetközi évében hirdette meg a grandiózus programsorozatot, amelyhez akkor 130 ország bemutató helyszínei csatlakoztak. A kezdeményezést óriási siker övezte, hiszen több mint 1500 hivatalos programot regisztráltak az IAU-nál, amelyek összesen több mint egymillió érdeklődött vonzottak.

10 évvel később, 2019-ben újra megrendezték az eseményt: űrdivat-bemutatóval ünnepeltek Olaszországban, a szférák zenéje inspirálta koncert volt Chilében, távcsőépítő workshop Japánban és persze megannyi távcsöves bemutató, előadás és tematikus beszélgetés a világ számos pontján.

Magyarországon többek között a Svábhegyi Csillagvizsgáló, a Magyar Csillagászati Egyesület, a Vega Csillagászati Egyesület, több nemzeti park és számos középiskola is rendez ilyenkor programokat.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!