Safer Internet Day

2021.02.09. 10:11

Terítéken a közösségi média veszélyei

A 18. alkalommal megrendezett biztonságos internet napon (Safer Internet Day) a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézete (NBSZ NKI) a közösségi média veszélyeire hívja fel a figyelmet.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Közleményükben azt írták: a közösségi média kiemelt szerepet tölt be az emberek közötti kapcsolattartásban. Az elmúlt csaknem egy évben

a koronavírus-járvány miatt ez még fontosabbá vált,

hiszen számos országban – köztük Magyarországon is – különböző korlátozásokat vezettek be, az online közösségi oldalak révén viszont legalább virtuálisan lehetett tartani a kapcsolatot az ismerősökkel, barátokkal, rokonokkal.

A statisztikák alapján Magyarországon a Facebook az egyik legnépszerűbb közösségi média platform, melynek felhasználói bázisa folyamatosan növekszik. A közösségi média felhasználó körében a fiatalabb korosztály a legaktívabb – írták, megjegyezve: ami különösen problémás a kiskorúaknál. A legtöbb közösségi oldal használatára vonatkozó

korhatár 13 év, azonban a felhasználók valódi életkorának ellenőrzése nem biztosított.

Gyermekek esetében a közösségi média használata komoly pszichológiai következményekkel járhat. Példaként említették többek között, hogy felerősödhetnek a deviáns viselkedési magatartásformák; félelem alakulhat ki a valós, fizikai kontaktusoktól, személyes beszélgetésektől; az úgynevezett

FOMO (vagyis a kimaradástól való félelem), tovább erősíti a függőség állapotát;

a gyermek online zaklatás áldozata vagy elkövetője lehet. Ezeken felül kitértek a nem biztonságtudatos internethasználatból eredő kockázatokra is, mint a káros tartalmak, az adathalászat, az adat- és személyiséglopás.

Mindezek miatt kiemelten fontos, hogy

a gyermekekkel még azelőtt megismertessék az internethasználat veszélyeit, mielőtt okoseszközt adnának a kezükbe.

Ezután pedig folyamatosan figyelemmel kell követni, mi érdekli a gyermeket, milyen oldalakra regisztrál és milyen viselkedést tanúsít az online térben. A szülőknek figyelemmel kell kísérniük az online létből eredő kockázatok alakulását is.

A kibervédelmi intézet felhívta a figyelmet arra: „Mivel a közösségi oldalak ekkora szerepet töltenek be az életünkben”, különösen a fiatalokéban, ezért nemcsak a „klasszikus” technikai kiberfenyegetésekkel, hanem a mentális és fizikai következményekkel is számolni kell. A biztonságos internet naphoz kapcsolódóan az NBSZ NKI az alábbi kisfilmet készítette.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat korábbi közleményében felidézte: a biztonságos internet nap – Safer Internet Day (SID) – célja, hogy az Európai Unió Safer Internet Program akciótervében csaknem 170 országban ugyanazon a napon hívják fel a figyelmet az internet szükségességére, előnyeire és veszélyeire.

Az idei SID magyarországi együttműködő partnerei a Microsoft Magyarország Kft., a Nemzeti Kibervédelmi Intézet (NBSZ NKI) és az Országos Rendőr-Főkapitányság (ORFK).

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!