Budapesti atlétikai vb 2023

2023.08.17. 12:12

Márton Anita a súlylökés „élő legendájaként” lép dobókörbe a budapesti világbajnokságon

Szombaton eldördül a startpisztoly a budapesti Nemzeti Atlétikai Központban, ahol minden idők legnagyobb sporteseményét, a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokságot rendezik meg, melyen soha ilyen népes magyar csapat nem indult még: a 63 fős létszám rekord. Harmincketten szereztek indulási jogot a versenyre kvalifikációs lista alapján, míg a rendező ország jogán további 31 megfelelő tudásszinttel rendelkező atlétát is nevezhetett a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ). Szűkebb régiónkból, Békéscsabáról négyen kerültek be a magyar csapatba.

Gajdács Pál

„Élő legendának” nevezte Gyulai Miklós, a MASZ elnöke Márton Anitát, akinek számos nagy siker fűződik a nevéhez, elég, ha csak a szabadtéri vb-ezüstérmet, az olimpiai bronzérmet, vagy a fedett pályás világbajnoki címet említjük. A Kopp Békéscsabai AC 34 éves klasszisa augusztus 26-án lép dobókörbe a súlylökés selejtezőjében. A nevezési listán ugyan „csak” a 23. helyen áll (idei legjobbja 18,40 m), de mindig is hangsúlyozta, hogy nagyon várja már a vébét és ennek megfelelően is készült fel rá. 

– Jelenleg a legidősebb versenyző vagyok szerintem a mezőnyben, kevesen mondhatják el, hogy egy ilyen hosszú pályafutás van a hátuk mögött. A rutin sokat számít, és sok minden történt velem az elmúlt években. Úgy érzem, mindenre fel vagyok készülve, bármi történjék is – mondta az olimpiai bronzérmes súlylökő az M4 Sportnak, aki hét éve Londonban nyert már egy vb-ezüstöt.

– Amennyiben érmet szerzek a budapesti világbajnokságon, akkor megcsinálok még egy évet és felkészülök a párizsi olimpiára is – mondta Márton Anita.
A női súlylökőknél heten dobtak már 20 méter felett, az amerikai Maggie Ewen (20,45 m), a kínai Gong Li-dzsiao (20,06 m) és az amerikai Chase Ealey (20,06 m) már ebben az évben is lökött már az „álomhatár” fölött.

Márton Anita mellett a londoni és a riói olimpiát is megjárt gyalogló, Oláh Barbara és a két fiatal sprinter, Steigerwald Ernő, valamint Nadj Levente is a magyar csapat tagja.
– Oláh Barbarának sajnos megsérült a combhajlítója, négy nap pihenő után kedden edzett újra, de nincs vele minden rendben – közölte a rossz hírt edzője, Tóth Sándor. – Reméljük, hogy el tud indulni a vasárnapi versenyen. A többiek rendben vannak, Anita jó állapotban van, abban pedig bízunk, hogy akár mindkét sprinterünk elindulhat a négyszázas váltókban.

A csabaiak időrendje:

Augusztus 19., szombat, 11.05: 4x400 m mix váltó, előfutamok; döntő: 21:47
Augusztus 20., vasárnap, 7.15: 20 km női gyaloglás a Hősök terén
Augusztus 26., szombat, 10.25: női súlylökés selejtező; döntő: 20.15
Augusztus 26., szombat, 19.30: 4x400 m férfi váltó selejtező;
Augusztus 27., vasárnap, 21.37: 4x400 m férfi váltó, döntő

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!