Békés megye

2022.06.11. 08:00

Kastélytúra biciklivel

Szellemi és fizikai felfrissülés, aktív kikapcsolódás és kulturális élmények – összességében ezt kínálja, nyújtja az érdeklődők számára Békéscsabán és környékén a Wenckheim családhoz kapcsolódó kastélyokat összekötő, kulturális és építészeti kincseket bemutató, tematikus turista- és kerékpárút.

A Wenckheim turista- és kerékpárút összeköti a szabadkígyósi, a pósteleki, a gerlai és a gyulai kastélyt.

A kerékpározás ma már nemcsak közlekedési mód, hanem kellemes, mégis aktív szabadidős tevékenység is egyben, amelynek során bárki újabb és újabb élményekkel gazdagodhat. Békéscsabán jelenleg is zajlik és a végéhez közeledik egy nagyszabású, turisztikai célú beruházás keretében a bicikliút-hálózat fejlesztése a magyar kormány támogatásával, a Modern Városok Program részeként.

Húsz kilométeres nyomvonal

A Wenckheim turista- és kerékpárút Békés megye történelmének meghatározó szereplőihez, a Wenckheim családhoz kötődő kulturális és építészeti örökségeket bemutató tematikus út és szolgáltatáscsomag, amelyben információs táblák, pihenőhelyek szolgálják a biciklisek kényelmét az út több mint húsz kilométeres nyomvonalán.

A fejlesztés turisztikai szempontból rendkívüli jelentőségű. Összeköti a békéscsabaiak kedvelt kirándulóhelyeit, érintve a szabadkígyósi, a pósteleki, a gerlai és a gyulai kastélyt, valamint a gazdag élővilágukról ismert jaminai bányatavakat is. Egy kis kitérővel akár a dobozi Wenckheim-kripta is megközelíthető.

Kronoszkóp és madárles

A kastélyokat összekötő útvonal a táj adottságai révén remek élményt biztosít a természetet kedvelőknek. A pósteleki parkerdőben egyebek mellett megtekinthetők a Széchenyi‒Wenckheim-kastély romjai. A neobarokk rezidenciának ma már csak az oldalfalai állnak, azonban még ebben az évben a helyére kerül a kastélyt eredeti pompájában bemutató kronoszkóp. Az extrémebb mozgásformát kedvelők a parkoló mellett kialakított pumpapályát is kipróbálhatják.

A jaminai bányatavaknál a gazdag madárvilág megfigyelésére nyílik lehetőség, de a nyugodt és csendes környezet remek horgászati lehetőséget is kínál a megfáradt bicikliseknek.

Bővebb információért – így a pihenőhelyeket, ivókutakat is megmutató térképért – érdemes felkeresni a Wenckheim turista- és kerékpárút hivatalos honlapját és Facebook-oldalát.

Kulturális csemege

A kastélyok mellett kulturális csemegét kínál a formálódó Munkácsy negyed is látványos kiállításaival, illetve nagyszerű fotótémát ad kedvelt szelfipontjaival, a festőgéniuszhoz kapcsolódó köztéri szobraival. Emellett aktív kikapcsolódásra nyújt lehetőséget a CsabaPark, ahol a játszóterek mellett hamarosan kalandparki elemek is várják a családokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!