Bács-Kiskun megye

2022.06.11. 08:00

Baja, a természeti és a kulturális kincsek városa

Baja megyei jogú város az ország déli részén, a Duna bal partján helyezkedik el. Bács-Kiskun megye második legnagyobb települése, a Bajai járás központja. Jelentős kikötőváros és közlekedési csomópont. Csodálatos természeti kincsekkel megáldott város, amely különleges vonzerővel bír. A Duna és mellékága, a Sugovica a vízi sportok, és kirándulások, a horgászat kedvelőit csábítja.

Szentháromság tér

A velencei Szent Márk térhez hasonlítják Baja főterét. A turisták egyik legmaradandóbb emlékképe a négylevelű lóhere alakban kövezett tér, amelynek nyugati oldala gyönyörű kilátást nyújt a Sugovicára és a szemközti Petőfi-szigetre.

Városháza – Grassalkovich-palota

A Sugovicára néző, reneszánsz, olasz stílusú Szentháromság téren áll a mai városháza, a hajdani barokk Grassalkovich-palota.

Sétálóutca – Eötvös utca

A történelmi belváros e részén, a gyönyörűen felújított homlokzatú házak aljában napjainkban kávéházak, fagylaltozók, üzletek, kerthelyiségek várják a macskaköves korzón sétálókat.

Petőfi-sziget

A Sugovicán átívelő, 1982-ben épült közúti híd közvetlen összeköttetést biztosít a belváros és a korábban Kis-Pandúr-szigetnek nevezett terület között. A sziget a város kedvelt üdülőterülete, amely számos rendezvénynek ad otthont. Vendéglátóhelyek, szálláshelyek sokasága és sportuszoda is található itt. A vízparton több száz csónakház, üdülők és vízi telepek sorakoznak, számos helyen lehet kajakot, kenut bérelni, fürdőzni vagy horgászni.

Türr István-emlékmű

Baján született 1825-ben Türr István, aki 16 éves korától az osztrák megszállás alatt lévő Lombardiában szolgált. A magyar szabadságharc hatására az olasz forradalom mellé állt. A Duna-parton, a Sugovica torkolatánál áll a róla elnevezett emlékmű, amelyből szép kilátás nyílik a szintén az ő nevét viselő Duna-hídra, továbbá a vízre és a szemben lévő Gemenci-erdőre.

Türr István múzeum

A Türr István Múzeum gyűjteményi, tudományos és oktatási tevékenységével, állandó és időszaki kiállításaival, rendezvényeivel 2022-re a térség mértékadó közgyűjteményévé, tudományos és kulturális központjává fejlődött. Idén a Türr István Múzeumot jelölték Az Év Múzeuma 2022 kitüntető díjra.


Gemenci erdőtúra

Egy kellemes erdőtúra a Gemencben nemcsak az erdő, hanem az ártéri terület páratlan növény- és állatvilágát is elénk tárja. A gyalogos erdei túrát a kisvasúttal lerövidíthetjük. Hazánk egyetlen ártéri kisvasútja 30 kilométeres úton szállítja a turistákat. A kisvasút végállomása Pörböly, ahol ökoturisztikai központ áll a turisták rendelkezésére.


Bajai Halfőző Fesztivál

Hagyományosan minden év júliusának közepén várja a Bajára látogatókat a Bajai Halfőző Fesztivál. Ilyenkor több száz bográcsban főzik a hallét, és több napon át tartanak a kulturális programok. Idén 2022. július 8–9. között tartják a jubileumi rendezvényt.

BeerBQ – V. Bajai Kisüzemi Sör- és Streetfood Fesztivál

Július végén újra megrendezik a BeerBQ fesztivált, amely színfolt a Sugovica parti város kulináris és kulturális kavalkádjában. A Tóth Kálmán tér, a Bartók Béla utca, a Templom tér és a Szent Imre tér három napon keresztül újra megtelik illatokkal, ízekkel, zenével és jó hangulattal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!