A hét embere

2021.12.13. 06:55

Az összes vakcina átfut a keze alatt a csabai dr. Hegyi Tibornak

Már gyermekkorában is szívesen járt be a patikákba dr. Hegyi Tibor. A békéscsabai kórház vezető főgyógyszerészének keze alatt szinte minden Békés megyébe érkező koronavírus elleni vakcina átfutott. A közelmúltban Pro Sanitate díjjal jutalmazták, de, mint mondta, számára a mindennapokban kapott köszönetek még fontosabbak.

Licska Balázs

Pro Sanitate díjjal jutalmazták nemrég dr. Hegyi Tibort /Fotó: B. Á./

– Az emberek általában nem szívesen mennek gyógyszertárba. Miért választotta ezt a pályát? 
– Már gyermekként megérintett az egészségügy. Az illatok, valamint az ott tapasztalt kimértség, összeszedettség miatt szívesen mentem be a helyi patikákba. Mindig is szerettem a természettudományokat, szerintem a gyógyszerésztudomány az emberi test működésének és az anyag mivoltának az ötvöződése. Már általános iskolásként is kedveltem a biológiát, a kémiát, a gimnáziumban is így választottam szakirányt. Az egyetemi évek pedig megerősítették, hogy ez az én utam. 

– Nagyon más egy patika és egy kórházi gyógyszertár? 
– Igen, teljesen más szemléletet igényel egy fekvőbeteg-ellátó intézmény, más gyógyszerpalettával is dolgozunk. Az intézményi ellátásban elsősorban nem a szájon át bevett, hanem az érrendszerbe beadott készítmények szerepelnek első helyen a kezeléseknél. Szerintem itt nyer igazán értelmet az egyetemen és a gyakorlatban elsajátított tudás, ami alapján ki lehet dolgozni egy-egy betegségcsoport esetében a legalkalmasabb terápiát. 

– Fejből megy minden, vagy fel kell lapozni a tájékoztatókat? 
– Természetesen fel kell. A beteg- és gyógyszerbiztonság a legfontosabb ebben a munkában. Mindig a legtökéletesebbre kell törekedni, önmagunkat és másokat is ellenőrizni kell, hiszen emberéletekről van szó. Szerintem a túlzott magabiztosság nagy kockázatokat rejt, ezért értékelem, ha a kollégák önmaguk és egymás feladatát is átnézik, csak így lehet közelíteni a tökéleteshez. Emellett egy folyamatosan változó, fejlődő tudományágról van szó, és ezeket mi is követjük. Az új készítmények kapcsán azok használatára teszünk is javaslatokat. A fekvőbetegeket ellátó részlegeken az orvosok és az ápolók együtt dolgoznak a gyógyszerészekkel a betegek minél jobb ellátása érdekében.


– A koronavírus elleni vakcinák is adtak, adnak bőven feladatot. 
– Igen, szerepet vállalunk minden, az oltásokkal kapcsolatos munkában. Feladatunk a vakcinák komoly előírásoknak megfelelő tárolása, adminisztrációja, kiadása, megyei szintű kiosztása, mindez nagy odafigyelést és összehangolt feladatellátást igényel. A minap gondolkodtam azon, hogy előző év vége óta – amikor megérkeztek Békés megyébe is az első szállítmányok – szinte mindegyik vakcinával teli doboz átfutott a kezem alatt. 

– Említette, hogy nem a díjakért dolgoznak. 
– Valóban nem, szerintem ez egy hivatás, amit a gyógyítás és a betegek érdekében csak szívvel-lélekkel lehet csinálni. Ez egy éjjel-nappali szolgálat, hétvégéken és ünnepekkor is kell biztosítani a gyógyszert a betegeknek, a vakcinákat az oltópontoknak. Amikor ezt a pályát választottam, egyértelműen a szakma szépsége vonzott, valamint azt gondolom­, szorult belém némi empátia is, és számomra fontos, hogy segíthessek másokon. Igazi örömet okoz, ha látom, hogy a betegek meggyógyultak, és hogy ehhez én is hozzájárul­hattam. Természetesen nagyon jólesett a kitüntetés, hatalmas megtiszteltetés­, hogy egy szakmai díjat ilyen fiatalon megkaphattam. A kitüntetés mellett az igazi elismerést nekem az jelenti, ha látom, hogy van értelme a munkámnak.
 

Családja körében töltődik fel

A nagybánhegyesi származású dr. Hegyi Tibor a Szegedi Tudományegyetemen diplomázott, azóta több végzettséget is szerzett. Orosházán dolgozott egy közforgalmú patikában, majd 2011-ben került a békéscsabai kórházi gyógyszertárba. Két éven át volt főgyógyszerész-helyettes, és az előző esztendő eleje óta vezeti a részleget. Kiemelte, hogy családtagjai aranyozzák be a mindennapjait, az ő körükben töltődik fel a legszívesebben és a legjobban. Sokat köszönhet szülei támogatásának, valamint feleségének, akivel két gyermeket nevelnek, és jövő év elejére várják a harmadikat. Elmondta, hogy szabadidejében szeret mozogni, sportolni. Egyetemi évei alatt ismerkedett meg a spinninggel, a teremkerékpáros edzéssel, amit a mai napig aktívan űz, a saját határait súrolva teker végig egy egyórás tréninget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!