a hét embere

2021.03.08. 06:55

A digitális írástudatlanság csökkentését tűzte ki célul a csabai szakember

Nagy Levente a Békés Megyei Könyvtár DigiLaborját vezeti, ahol az érdeklődők többek között robotikával, 3D nyomtatással, és modern, digitális játékeszközökkel ismerkedhetnek meg. Rendszeresen szakköröket szervez gyermekeknek robotika témában, és mindezek mellett többféle foglalkozást tart kicsiknek és nagyoknak egyaránt, a megyei könyvtárban. Idén a Digitális Jólét Koordinációs Központ neki ítélte az Év Megyei DJP Mentora kitüntető címet, ezért most Nagy Levente a hét embere.

Vágvölgyi Nóra

20210226 Békéscsaba Nagy Levente informatikus, aki megkapta a 2020 év Megyei DJP Mentora oklevelet Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

– Kik az úgynevezett DJP mentorok, és mi a feladatuk?

– A DJP a Digitális Jólét Program rövidítése, az egyes DJP Pontok célja pedig, hogy az emberek számára biztosítsa a megfelelő digitális eszközökhöz és internethez való hozzáférést. Azoknak, akik nem, vagy csak kevésbé járatosak az eszközök használatában vagy az online ügyintézésben, képzett DJP mentorok állnak a rendelkezésükre. Ők digitális kompetenciafejlesztő csoportfoglalkozásokat is tartanak az arra érdeklődőknek. Jelenleg az ország több mint ezer településén, közel kétezer mentor dolgozik a digitális írástudatlanság csökkentése érdekében.

– Mikor és miért csatlakozott a programhoz?

– A 2017-es induláskor valamennyi közösségi intézménynek lehetősége volt pályázni DJP Pont státuszra, melynek feltétele volt, hogy egy ott dolgozó személy elvégezze a program mentorképzését. Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója pedig rám gondolt, és megkérdezte: lenne-e kedvem részt venni a programban. Én persze örömmel mondtam igent a felkérésre, hiszen érdekelt a dolog, és tudtam, hogy ezzel tovább bővíthetem a digitalizációval kapcsolatos ismereteimet.

Nagy Levente szerint a digitalizáció mára már az életünk szerves részévé vált /Fotó: Bencsik Ádám/

– Az elmúlt esztendő milyen kihívásokat, tanulságot hozott?

– Korábban tartottam képzéseket időseknek, ahol a téma az alapvető számítógépkezelés és internethasználat volt, érintve az internetes levelezést és a közösségi oldalakkal való ismerkedést. Most, a korlátozások idején még nagyobb teret nyert az online ügyintézés, digitális oktatás, és bebizonyosodott, hogy jól jön, sőt mondhatni szükség van legalább alapvető digitális ismeretekre.

– Miért fontos a digitális térben való tájékozottság?

– A digitalizáció mára már az életünk szerves részévé vált, ezért nélkülözhetetlen kiismerni magunkat a digitális térben annak érdekében, hogy tudjuk, milyen ügyeket lehet online, sorban állás nélkül, kényelmesen elintézni; gondolok itt például az online vásárlásra, illetve az ügyfélkapun keresztül intézhető ügyekre. A tájékozottsághoz az is hozzátartozik, hogy tisztában legyünk a lehetséges veszélyekkel, melyek az online világban előfordulhatnak.

– Mit jelent, illetve minek köszönhető a most kapott elismerés?

– Egyfajta pozitív visszajelzés a tavalyi évben végzett munkám után. Illetve a díj biztatást jelent számomra a jövőre nézve. Nagy része van ebben Matuska Zoltán területi vezetőnek, aki rengeteget segít a megyei mentoroknak, így nekem is, ő egyébként az év területi vezetője lett a Dél-Alföld régióban.

– Mik a tervek a jövőre nézve?

– A korlátozások után szeretném, ha részt vehetnénk a Kézai Simon Programban, amelynek célja digitálisan megőrizni a régi, analóg technológiával, fotókon rögzített emlékeket, és családi történeteket. A fotók digitalizálása a programon belül elvégezhető webes felületen vagy mobilapplikáció segítségével is, de ha ezt valaki nem tudja saját maga megtenni, akkor a programban részt vevő digitális állomásokon, az úgynevezett Kézai Pontokon az ott lévő mentorok nyújtanak személyes segítséget a családi emlékek digitalizálásában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!